Da bi Crna Gora nastavila svoj evropski put moramo imati mjere i moramo mnoge unutrašnje probleme riješiti. Jedan od njih je odnos Crkve i Države. Rješavanje tog odnosa ne smije vrijeđati vjerska osjećanja nijedne nacionalne zajednice, poručila je u Izazovu “Srcem za Cetinje” članica Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Anđela Borilović.

“Poštujemo vjerujuće pripadnike Crkve Srbije u Crnoj Gori, ali to nije naša crkva. Ja sam etnički i nacionalno Crnogorka, po vjeri pravoslavna i nemam nijednog pretka koji je imao veze sa Srbijom. Imam li ja pravo na vjerska prava ? Imam li ja pravo na svoju crkvu ? Imam li ja pravo na slobodu da kažem što sam, a da ne doživim javni linč uz poklike milopojka, milogorka, kopile, italijanska bagra, nakot, evivašice, uz prijetnje da će me iseliti i slično?”, kaže ona.

Prema njenim riječima uradio je Dritan Abazović mnogo za Crkvu Srbije i Srpski Svet.

“Te zasluge se niko neće grabiti da mu oduzme. U amanet ćemo ostaviti svojim potomcima da se njegovo ime dobro upiše na stranicama istorije, koje će govoriti o tome kako oduzeo Crnogorkama i Crnogorcima što su im preci krvlju, suzama i znojem zalivali da se spoji malter. Materijalno opustošeni, ali nam vjere i ljubavi prema Bogu nikad nije manjkalo nije. Dao je Dritan Abazović svetosavlju moć i krila. A Za vjeru pravoslavnu nije uradio ništa, jer je pravoslavlje ljubav, oprost i bratska sloga”, dodala je ona.

Balkanska turneja predstavnika Crkve Srbije, kako dodaje, počela JE dolaskom Patrijarha Porfirija u Crnu Goru .

“Bilo je takvih turneja i ranije, kada je patrijarh blagosiljao Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Sada su blagoslov dobili Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, posljedica toga je napad na Cetinje! Čemu da se nadamo , Patrijarh je živ, a mi”, pita Borilović.

“NAMA NEKA SAMO ZASTAVE BUDU CRVENE, A RUKE NATOPLJENE ZAGRLJAJEM I LJUBAVLJU. NEKA NAŠA ĐECA MIRNO SPAVAJU, A VAS OČEKUJEM SUTRA NA CETINJE 17 ĆASOVA, POKAZI SE, CRNA GORA TE TREBA. ĐE IMA U SVIJETU DA TUĐIN OD MENE BRANI MOJE. SRCEM ZA CETINJE IZAZIVAM Tijanu TEU LOPIČIĆ DA NASTAVI SRCEM ZA CETINJE”, zaključila je ona.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here