Mediji bliski vlasti objavili su da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rukovodio operacijom ,,helikopterski desant“, dok je fotografijom na Tviteru premijer Zdravko Krivokapić za sebe prigrabio te zasluge. Po Ustavu Crne Gore i Zakonu o vojsci, niti jedan niti drugi ne mogu da komanduju Vojskom, odnosno njenim resursima. Premijer je za akciju kazao da je ,,neviđena do sada“ i da će se izučavati u bezbjednosnim udžbenicima

Upotrebom vojnog helikoptera tipa ,,Bell“ kojim su velikodostojnici Crkve Srbije, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije prevezeni do Cetinjskog manastira bez prethodne dozvole Savjeta za odbranu i bezbjednost grubo je prekršen Ustav Crne Gore.

Naime, Ustavom Crne Gore u članu 130 precizno je navedeno da Savjet za odbranu i bezbjednost, kojeg čine predsjednik države, predsjednik Vlade i predsjednik Skupštine, donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore.

– Savjet za odbranu i bezbjednost donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore, analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i donosi odluke za preduzimanje odgovarajućih mjera – navodi se u Ustavu Crne Gore, članu 130, stavovima jedan i dva.

Član 95 Ustava takođe precizno navodi u ovlašćenjima šefa države da predsjednik ,,komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost“.

To faktički znači da upotrebom vojnog helikoptera za potrebe crkve strane države nije poštovan lanac komande koji uključuje obaveznu odluku Savjeta za odbranu i bezbjednost na osnovu koje predsjednik Milo Đukanović komanduje Vojskom.

Mediji bliski vlasti objavili su da je potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnog sektora Dritan Abazović rukovodio operacijom ,,helikopterski desant“, dok je fotografijom na Tviteru premijer Zdravko Krivokapić za sebe prigrabio te zasluge. Po Ustavu Crne Gore i Zakonu o vojsci, niti jedan niti drugi ne mogu da komanduju Vojskom, odnosno njenim resursima. Premijer je za akciju kazao da je ,,neviđena do sada“ i da će se izučavati u bezbjednosnim udžbenicima.

U akciji je učestvovao kao pratnja i obezbjeđenje još jedan helikopter istog tipa.

Po Ustavu Crne Gore i Zakonu o vojsci, niti jedan niti drugi ne mogu da komanduju Vojskom, odnosno upotrebom njenih resursa.

Zakon o Vojsci je, kako su već upozoravali iz NVO sektora, u koliziji sa nekim članovima Ustava pa je tako tim zakonom dato pravo Ministarstvu odbrane da vrši poslove koji se odnose na upotrebu Vojske.

Po istom zakonu, ministar odbrane obezbjeđuje izvršavanje odluka o komandovanju Vojskom, donosi odluke o upotrebi Vojske u drugim aktivnostima u zemlji. Po Ustavu Crne Gore, to je nadležnost Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Iz Ministarstva odbrane ni prekjuče ali ni juče nije odgovoreno na upit Pobjede ko je donio saglasnost o angažovanju vojnog helikoptera iako je bilo najava da će biti odgovoreno.

Crna Gora je poslovnim aranžmanom sa članicom NATO Kanadom do sada nabavila ukupno četiri helikoptera tipa ,,Bell“ čiju kupovinu je dogovorila bivša vlast predvođena DPS-om.

NATO helikopter kao plan B

Angažovanje vojnog helikoptera je, prema saznanjima Pobjede, urađeno na brzinu bez procedura jer su prvobitno dva pilota MUP-a odbila taj zadatak iz bezbjednosnih razloga.

Mediji bliski vlasti su pokušavajući da prikriju anarhiju u komandnom lancu tvrdili da su vojni helikopteri podesniji za taj posao prikrivajući odbijanje poslušnosti.

Iako su ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije Sergej Sekulović i Zoran Brđanin, kad su saznali da im se priprema smjena tvrdili da nije bilo neposlušnosti, njih je demantovao direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP-Crne Gore Miodrag Bešović.

– Dva službenika Aviohelikopterske jedinice MUP-a odbila su zadatak – da se stave na raspolaganje Upravi policije i protiv njih preduzete sve pravne radnje u skladu sa zakonom. Kao razlog odbijanja, naveli su da ne postoje bezbjednosni uslovi za aktivnost helikoptera – rekao je on. Oba pilota suspendovana su do daljnjeg.

Portal Analitika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here