Na glavnom podgoričkom trgu sinoć su se okupili građanski aktivisti nezadovoljni najnovijim epidemiološkim mjerama protiv korona virusa. Kako je najavljeno na skupu, protesti pod nazivom “Stop Covid diktaturi” biće organizovani jednom sedmično, kako bi nadležnima stavi li do znanja da neće odustati. Pozvali su okupljene da ne poštuju propisane mjere i da ne slušaju zaštitare koji ih kontrolišu prilikom ulaska u tržne centre.

Od petka u tržne centre u Crnoj Gori punoljetni građani ne mogu ući ako ne ispunjavaju bar jedan uslov iz Nacionalne digitalne kovid potvrde. Naime, ukoliko nemate negativan rezultat brzog ili PCR testa, morate za ulaz u šoping mol biti revakcinisani i zadovoljiti još uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana. Iste mjere koje važe do 24. septembra predviđene su i za ulaz u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, diskoteka. Upravoova ograničenja, koja su, prema riječima nadležnih zdravstvenih vlasti uvedena kako bi se povećao obuhvat vakcinacije i izjeglo ponovno zatvaranje, natjerale su dio građana da izađu na ulice.

“MJERE NEUSTAVNE”

Na protestu na kojem je bilo oko stotinu građana poslate su jasne poruke nadležnima. Građanski aktivista Nebojša Gajević kazao je da je evidentno, i da to ne spori veliki broj pravnika, da su aktuelne mjere neustavne.

“Krše se elementarna ljudska prava, a po pitanju njihovog samog sprovođenja i kaznene politike član 25 Ustava kaže da mora biti proglašeno ratno ili vanreno stanje da bi se slične mjere uvodile. Gospođa Borovinić treba da zna – ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju. Tragovi nje i njoj sličnih i ljudi koji sprovode ove sadističke, fašističke mjere koje popularno zovu kovid mjere, ljudima te vrste smrde. Nama neće, jer će naša djeca ponosno ići našim tragovima. Ne damo djecu. Sa kim ima da pregovaramo, da pregovaramo sa nekim da li ja mogu da dišem i da pregovaramo sa onima da li da djeci kupimo hranu u marketu. Je li to treba da pregovaramo? Ova borba će dugo da traje, nemojte da dozvolite sebi da kažete sjutra ili preksjutra bio sam na protestu dva puta i ništa se nije promijenilo. Ja ću ići do kraja, nema odustajanja i nema nazad, vaša djeca će tu slobodu morati da plate krvlju. Ono što je važno u sve većem broju je određeni broj ljekara. Najavljen je i dolazak odredenog broja pedijatara”, poručio je Gajević.

NOVO OKUPLJANJE U SUBOTU

Advokat Miomir Joksimović je poručio da je tu kako bi uputio preporuke kad su mjere u pitanju.

“Odredbe mjera su gluposti. Mjere su uvedene radi poslušnosti i vaše kontrole. Istorijski je trenutak da korišćenjem Ustava i zakona spriječimo ovaj horor koji nam nadležni spremaju”, poručio je Joksimović.

Nakon održanih govora na trgu, okupljeni su prošetali i Hercegovačkom ulicom i najavili novi protest u subotu u šest kako bi se solidarisali sa svjetskim skupovima antivaksera.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here