Ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru komentarisao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je poručio da ide na Cetinje zato što je tamo borba principa, a ne etnosa.

“Vraćamo se u koordinate devedestih i mejnstrima, a tada se to zvalo očuvanje moderne Jugoslavije. Zabrinuo sam se i primijetio sam da me dosta dugo nisu nazivali ustašom, ali polako uviđam da sam ponovo „postao ustaša“, zanimljivo je to”, kazao je Čanak za Heppy TV.

Navodi da je prvi put bio na Cetinju i govorio pred skupom tačno prije 29 godina.

“Bio sam lijepo primljen i to neću zaboraviti upravo zbog takvih iskustava ponovo idem tamo, jer sam se lično uvjerio da tamo ima nekoliko etničkih grupa, važno je barem meni jeste važno da se pokaže i dokaže da niko nije ugrožen. Nikakve veze nemam sa ustoličenjem mitropolita. Sa Bogom nemam problem, ali imam sa „Njegovom“ administracijom na zemlji. Crkav je počela da se bavi politikom i mi političari ne možemo da na to ostanemo imuni. Ja se politikom bavim i na političko djelovanje crkve imam obavezu da odgovorim”, ističe Čanak.

Litije su za njega bile čisto politička stvar.

“Ko je posijao litije, sad žanje mitropolita. Automobiljske litije sa vjerom baš nikakve veze nisu imale, ali rezultati su sadašnja polititizacija ustoličenja mitropolita. Ako budem govorio sa Milom na istom skupu, to će biti prvi put da smo na istoj bini, nismo mi naročito politički bliski. Velika je bruka Krivokapića što neće da prisustvuje ustoličenju. Dovele su ga litije na vlast, a iz mitropolije su ga“ stavili“ za kandidata premijera, sada se međutim vidi da on nije tako pouzdan saradnik SPC. Na Cetinju će se skupiti mnogo ljudi koji taj čin smatraju potiranjem crnogorskog identiteta i ja to razumijem zato što je crkva ušla u etnofiletizam i tu je uzrok problema”, navodi Čanak.

Kako je istaako, njega interesuje da se spriječi podjela Crnogorci protiv Srba i to je razlog zašto tamo ide, a ne da bi raspirivao mržnju.

“Crnogorci su za neke primorski Srbi, a ko kaže da nije Srbin, taj je ustaša i iz toga izvodimo sledeće, svi na ovim prostorima su Srbi, a ako nisu Srbi onda su ustaše. E u ovoj „podjeli“ i razumijevanju odnosno nerazumijevanju je uzrok svih problema. Ja sam Srbin i nije mi za to bila potrebna potvrda SANU kao što je bila potrebna Šešelju. Ovdje svi „brane“ himnu od onih koji je ne napadaju, a većina ne zna da je našu himnu komponovao Slovenac. Imamo dvije krune na zastavi Republike Srbije, niko na to ne obraća pažnju, kao ni na refren „srpske zemlje“ u tekstu himne. Dakle naš predsjednik je predsjednik svih Srba širom svijeta, to je više nego zanimljivo i mnogo glupo. Naglašavam da idem na Cetinje zato što je tamo borba principa, a ne etnosa”, poručuje Čanak.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here