Današnja zvanična Crna Gora sluškinja je četničke ideologije, koju sprovode nacional-šovinisti koji su na vlasti, ocijenio je dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić na otvaranju Cetinjskih filoloških dana.

“Resorom crnogorske prosvjete, nauke i kulture rukovodi osoba koja se deklariše kao četnik, osoba koja javno priželjkuje smrt Latinki Perović, osoba koja Borisa Dežulovića javno naziva ustašom. Crnogorski premijer oduševljava se likom i djelom episkopa koji je Crnogorce nazivao kopiladima iz Brozova Jajca, Crnu Goru fildžan-državom, Crnogorsku crkvu autofekalnom, crnogorski jezik nepostojećim. U takvim društvenim okolnostima, kad većina intelektualne javnosti ćuti u strahu od odmazde klero-nacionalista, kad se ne čuje stav ni Univerziteta Crne Gore ni Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, dobar dio profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost prihvatio se moralne obaveze da javno ukazuje na pošasti našega društva”, istakao je Čirgić.

Prema njegovim riječima imponuje činjenica da su naši studenti i diplomci napisali više tekstova, kolumni i apela o problemima u kojima se nalazi naše društvo no sva ostala crnogorska akademska zajednica.

Cijena toga angažmana, dodaje on, jeste stigmatizacija, medijska hajka, prijetnje, krivične prijave i slični postupci od onih koji drže poluge moći.

“Zbog takvoga angažmana Fakultet je bio izložen i finansijskoj blokadi i prljavome propagandnom linču u cilju konačnoga gašenja. No zahvaljujući prije svega širokoj građanskoj podršci, ponajprije Cetinjana i Cetinjanki, a onda i drugih građanki i građana Crne Gore, Fakultet još uvijek opstaje i danas je u prilici da bude domaćin i organizator ovoga simpozijuma. Volio bih kad bih umio nabrojati imena svih koji su nam pomogli da opstanemo, bilo javnim protestom bilo na drugi način. To je najmanje što bih mogao učiniti”, rekao je on između ostalog.

Čirgić je naglasio da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost najmlađa naučna ustanova u Crnoj Gori, kao i da su uslovi u kojima danas bitiše Fakultet za crnogorski jezik i književnost najteži u ne samo od osnivanja nego i od vremena kad se počela etablirati savremena montenegristika.

“Za svega 11 godina, otkad postoji, ova je ustanova uspjela organizovati 20-ak simpozijuma i okruglih stolova, nametnula se s preko 200 izdanja kao najznačajniji crnogorski izdavač iz oblasti humanistike, uspjela realizovati krupne projekte s kojima su se uzalud u koštac hvatale razne parazitske naučne ustanove u Crnoj Gori, među kojima bih posebno istakao Istoriju crnogorske književnosti, a od potonjih Filoloških dana finalizovali smo još jedan krupan projekt čije ćemo izdanje – nadam se – promovisati na sljedećem simpozijumu, a to je bibliografija Crnogorski jezik, koja sadrži preko deset hiljada jedinica. Ipak, čini mi se da rezultati rada postaju vidni i da se svijest o crnogorskome jeziku, kao jednome od četiri jezika štokavskoga sistema, probija i u slavistički svijet”, kazap je Čirgić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here