Uzalud vlada Crne Gore pokušava da iskonstruiše povod za brutalnu intervenciju 5. septembra protiv učesnika protesta na Cetinju i građana Cetinja i sakrije sramnu odgovornost za necivilizacijsko ponašanje policijskih falangi, među kojima mnogi teško da bi prošli psihijatirsku procjenu, saopštava Crnogorski pokret.

“Ne čudi što u vladi Crne Gore u protestu protiv ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju vide nekakve državne udare i što su im u strahu velike oči jer gore vlade nije bilo u evropskoj istoriji. Umjesto što lažu i obmanjuju domaću i svjetsku javnost, neka odgovore na sljedeća pitanja:

Da li je naređena upotreba sile bez obzira na povod, što se da viđeti iz snimaka koji su procurjeli u javnost na kojima se čuju komande tipa „bolje da mi napadnemo njih nego oni nas“?
Da li je odobrena policiji upotreba vatrenog oružja kao što se može čuti u javnosti i da li je Vlada bila spremna da odobri da se vatrenim oružjem obezbjedi ustoličenje na Cetinju?
Zašto se ne sprovede istraga o količini bačenog suzavca, obzirom da je i laiku jasno da su količine bačenog suzavca bile nehumane i potpuno nepotrebne u toj količini, obzirom na situaciju?
Ko je odobrio upotrebu gumenih metaka, zabranjenih zakonom, jer je smiješno to što negirate da su upotrebljeni?
Da li su u događajima na Cetinju učestvovale strane obavještajne i bezbjednosne agencije, kao što se može čuti iz izjava predśednika Srbije?
Ko su naoružane osobe koje su se tog dana i dana ranije nalazile unutar Cetinjskog manastira sa dugim cijevima, posebno jer su među njima prepoznate mnoge osobe iz kriminogenog miljea?”
Iz Crnogorskog pokreta navode da su mnogo brutalnije bile demonstracije današnje vlasti ranijih godina.

“Sjećamo se i upotrebe vatrenog oružja kojim se pucalo na policiju (kažu da se i danas vide tragovi metaka na policijskim vozilima), ogromnih kamenica, nasrtanja na policajce, pljuvanje i vrijeđanje policajaca, objavljivanje njihovih slika i ličnih podataka po nužnicima od medija, … pa nije bilo ovoliko histerije kao na premirne demonstrante na Cetinju u odnosu na ranije demonstracije! U vrijeme prošlih vlasti su vršene analize događaja, kontrola rada policije, razne NVO su bilježile prekomjernu upotrebu nasilja policije, sprovođene su istrage, skupštinski odbori, … Sad ništa! Što se više pominje riječ demokratija to je, ne manje ima, nego je nema uopšte. Vlada se napaja mržnjom onih koji podržavaju brutalnu intervenciju protiv demonstranata, onih koji bi ih slavili da su naredili da se puca na masu! Takvi su ih većinom i izglasali”

Oni navode da im je jasno da je vlada svjesna da nema većinsku podršku građana Crne Gore, bez obzira podržavale je stranke koje su je izabrale ili ne.

“Veliki broj građana koji su im dali glas neće na sledećim izborima glasati za njih. To je više nego jasno. Zato su se i pretvorili u vladajući kliku koja je spremna nasiljem da brani svoj položaj i da vlada nedemokratskim načinom. Nijesu ni prva ni posljednja vlast koja je umislila da će se nasiljem održati na vlasti. Pogotovu što nas nijesu uplašili, niti će nas uplašiti prijetnjama progonom, zatvarenjem, kontrolom tužilaštva i sličnim tiranijskim mjerama. Niti pričama o tome kako se radi o pokušaju bivše vlast da se ulicom vrati na vlast, o mafijaškim krugovima i slično, jer su njihove laži odavno postale profane i bijedne! Čestitost ljudi koji demonstriraju protiv njih je njihov nedosanjani san.”

“Raspišite izbore ako vam basta. Izbori su uvijek bili način da se smire tenzije, umjesto što ste uveli tiraniju. Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”, poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here