Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras će biti upriličen dočeka patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, a uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kako je najavljeno iz MCP nakon velike večernje službe danas od 18 sati na platou ispred Hrama biće održan bogat kulturno umjetnički program povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog. Najavili su i dolazak vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Protojerej Nikola Pejović kaže za RTS da će patrijarh prvi put od izbora posjetiti Crnu Goru i da je to radostan događaj.

“Što se tiče nas u Mitropoliji tih tenzija nije bilo tokom cijelog ovog trajanja, jer za nas je ovo isključivo vjerski skup i vjerski čin i nikakva druga konotacija koja se u medijima i javnosti pojavljuje nas ne interesuje. Tako da, od početka imamo samo jedan cilj – da u zajednici, vjeri i ljubavi dočekamo i ovaj trenutak, proslavimo i u njemu učestvujemo”, poručuje Pejović.

Naveo je da će u 18 časova vjernici narod ispred Sabornog hrama u Podgorici dočekati patrijarha srpskog Porfirija, nakon čega će uslijediti molitveni doček, služiće se u večernja služba, na kraju koje je planirano da se vjernicima obrati prvo pozdravnim govorom dobrodošlice novoizabrani mitrolopit Joanikije, a nakon njega i patrijarh srpski Porfirije.

“Nakon tog molitvenog dijela, predviđen je jedan kulturno-umjetnički dio za vjerni narod koji se bude večeras sabrao ovde ispred Sabornog hrama”, najavio je Pejović.

Dva razloga zbog čega je ustoličenje u izmijenjenom obliku

Sa radošću, ali i zebnjom se čeka sjutrašnji dan, a broj gostiju sveden je na minimum.

“Dva su razloga zbog kojih je donijeta ta odluka da se ustoličenje obavi u nešto izmijenjenom obliku. Odustali smo od tog svenarodnog sabora koji je bio planiran ispred Cetinjskog manastira. Kako je počela epidemija da narasta tako smo i dobijali te preporuke nadležnih institucija da dva događaja koja će biti brojna jedna za drugim nose izuzetno visok stepen rizika, tako da je i to u jednom dijelu doprinelo da taj čin ustoličenja na Cetinju bude u nešto manjem obimu”, objasnio je Pejović.

Drugi razlog, naveo je Pejović, se tiče podizanja tenzija i pokušaja i pritisaka da se ustoličenje predstavi kao politički čin.

“Mi smo ovim pokazali da nam je stalo na prvom mjestu da u Crnoj Gori održimo mir i stabilnost, ono što smo uspješno radili svih ovih godina, uključujući i posljednje litije koje su bile najmasovniji skupovi u istoriji Crne Gore kada se mjesecima hodalo ulicama i kada za desetine hiljada ljudi koji su učestvovali u litijama nije ostao nijedan papirić, a kamoli neki značajniji incident”, istakao je Pejović.

“Na tom putu i tom duhu litija mi dočekujemo i ovo ustoličenje na kome će učestvovati patrijarh srpski Porfirije koji će načelstvovati svetom liturgijom uz sasluženje gostujućih episkopa koji će doći iz Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimske patrijaršije, Ukrajinske pravoslave crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Poljske pravoslavne crkve, Albanske pravoslavne crkve, crkve čeških i slovačkih zemalja, kao i neki sveštenici iz ostalih pomjesnih crkava. Najavljena su 42 episkopa, tako da će oni prisustvovati svi na ustoličenju, kao i jedan dio naših sveštenstva i monaštva”, dodao je on.

Ukazao je da će se sve obaviti pod svodovima Cetinjskog manastira.

“Ja sam ubijeđen da će i ovo večeras i ono sjutra, ovo večeras će biti veličastveno i za oko puno, a ono sjutra neće zastajati u punoći duhovne radosti, ali će biti mnogo skromnije i što kaže mitropolit Joanikije možda je to tako Bogu ugodno da doček patrijarha bude saboran i veličanstven, a da ustoličenje bude skromno, ali neće ni za trunku biti ništa manje blagosloveno i nećemo osjećati manju punoću radosti tog dođagaja”, zaključio je Pejović.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here