Crnogorski predsjednik Milo Đukanović iduće sedmice boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana Milanovića, nakon napetosti u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je propraćeno nasilnim incidentima.

Đukanović će u Zagreb stići u četvrtak 16. septembra, a osim s Milanovićem, sastaće se s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, prenose hrvatski mediji.

Crnogorski predsjednik u Hrvatsku stiže nakon što je početkom mjeseca Joanikije ustoličen u istorijskoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju, uprkos protivljenju nekoliko tisuća demonstranata koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak demonstranata zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno, navodi Hina.

Đukanović je te događaje nazvao nasilnim ustoličenjem protivnom volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore te neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana.

Srbiju je optužio za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pak optužuje Đukanovića da je glavni inicijator prosvjeda na Cetinju. Krivokapić je na čelu prosrpske vlade koja je u krajem kolovoza prošle godine, prvi puta nakon tri desetljeća zbacila s vlasti Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista, prenosi Hina.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen upravo u njihovoj povijesnoj prijestolnici Cetinju gdje u manastiru po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here