Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen. To je veliki grijeh koji je napravljen Crnoj Gori i Njegošu. Kao da ne mogu da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu. Ovako, u intervjuu za RTS, mitropolit Joanikije prvi put govori o planovima i utiscima nakon ustoličenja na Cetinju.

Mitropolit Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a ceremonija ustoličenja kasnila je zbog protivnika koji su blokadom sva tri prilaza Cetinju, tražili da se svečanost održi na drugom mjestu. Od ranih jutarnjih časova tog dana izbili su neredi, a mitropolit i patrijarh Porfirije su na Cetinje došli helikoterom, štićeni pancirima i policijskom pratnjom.

Na pitanje kakvi su mu utisci, mitropolit je rekao:

“Dosta je utisaka. Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i ovoj mitropoliji i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu”, rekao je Joanikije.

On je ponovio vrlo otvoreno da je “Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira na Cetinju”.

“Mi smo to predvidjeli i učinili smo sve da do nemira ne dođe. Donosili smo teške odluke. Na kraju moram reći da je Vlada Crne Gore preuzela odgovornost i i da je učinila sve da omogući da ostvarimo to pravo koje imamo “, istakao je Joanikije, dodajući da su mu preko medija stalno poručivali da ide negdje drugdje, ali mu niko nikada nije rekao gdje.

“Đukanović je ponizio Cetinje. Ono je cijelog dana bilo lišeno takve svečanosti i ljepote gostiju iz cijelog pravoslavlja. Zahvaljujući njemu, Cetinje je bilo zatvoreno tog dana i puno problema”, kazao je on.

Joanikije je naveo i da je od Cetinja napravljena pustoš. Kako je rekao, “proizvedeno je mnogo sirotinje, ona teško živi i niko ne obraća pažnju na nju, osim kad su izbori.”

“Ali, Cetinje ima zdrav korijen. Ima starog čestitog naroda. Ovde je narod vjerujući”, istakao je.

Na kraju je dodao da će se baviti samo vjerom i crkvom.

“Gledaću da ispoštujem moderno načelo u pogledu uređenja države i crkve, a to je načelo odvojenosti crkve od države i politike, posebno stranačke politike. Ne znam da se bavim politikom, cijelog života sam se bavio samo crkvom”, rekao je mitropolit.

RTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here