Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na Cetinju je boravio po službenoj dužnosti, saopšteno je večeras iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Zbog neadekvatnog, da ne kažemo zlonamjernog, tumačenja prisustva Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na Cetinju obavještavamo javnost da je na osnovu odluke, koju je u petak donio v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, u Državnom tužilaštvu organizovan poseban režim rada, sa kojim je, radi koordinacije u radu, obaviješten i direktor Uprave policije Zoran Brđanin“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, na osnovu odluke koja je dostavljena nadležnim organima, zbog potencijalnog rizika koji je pratio čin ustoličenja bilo je, kako kažu, neophodno da u ODT-u Cetinje boravi glavni specijalni tužilac.

“U odluci koja je dostavljena Specijalnom, Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, kao i osnovnim državnim tužilaštvima na Cetinju, u Podgorici, Kotoru, Nikšiću, između ostalog, se navodi da je povodom ustoličenja Mitropolita Joanikija na Cetinju, zbog potencijalnog rizika koji ovaj događaj nosi, neophodno da u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju borave Glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci sa timom iz Specijalnog policijskog odjeljenja. Radi praćenja događaja, te mogućnosti da se u radnjama pojedinaca ili grupa ostvare zakonska obilježja bića krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, pojašnjava se u saopštenju.

Napominju da će Državno tužilaštvo povodom dešavanja na Cetinju preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i pokrenuti postupak protiv svakog lica za koje se utvrdi da je učinilo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, bez obzira na funkciju, partijsku, nacionalnu ili vjersku pripadnost.

“Što se tiče konstantnih poziva na promjene u Državnom tužilaštvu, ukazujemo da je jedini razlog za to sprečavanje daljeg rada Specijalnog državnog tužilaštva, kako se ne bi sudilo pripadnicima preko 60 kriminalnih grupa koje su do sada optuzene od strane SDT-a, a posebno kako bi bili oslobođeni članovi organizovanih kriminalnih grupa koje su planirale likvidacije Glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here