Komisija za ljudska prava utvrdila je da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminišuća i usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima u Tuzli da mijenjaju svoj pravilnik, kazala je danas režiserka Nejra Latić Hulusić. Uprava Panonike ne dozvoljava kupanje u odjeći i obući pa nisu dozvolili jednoj ženi da se kupa na jezeru, jer je došla u burkiniju. Burkini je dvodjelni kupaći kostim za žene muslimanske vjeroispovesti, izrađen od elastina i ima svojevrsnu kapuljaču za glavu.

“Konačno dobre vijesti, iako ružnim povodom. Gradska vjećnica Gradskog vijeća Grada Tuzle Selma Ćatibušić (PZP) i članica Komisije za ljudska prava je na dnevni red te komisije stavila pravilnik o oblačenju na jezerima Panonika u Tuzli. Komisija je utvrdila da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminatorna te je usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima da mijenjaju svoj pravilnik“, objavila je Latić Hulusić na svojoj Facebook stranici.

Kako je dodala, odbornik Senad Mehmedinović je podnio inicijativu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća o izmjeni ovog diskriminatornog pravilnika o oblačenju.

“Nadam se da će i ostali vijećnici se voditi pozitivnim zakonskim propisima i izglasati ovu promjenu koju Tuzla kao grad koji se ponosi svojim antifašističkim nasljeđem i zaslužuje“, naglasila je Latić Hulusić.

Podsjetimo, neformalna grupa građanki okupljena u pokretu “Ženski marš” je uputila Otvoreno pismo vjećnicima Gradskog vijeća Grada Tuzle sa molbom da u ime građanki i građana podnesu inicijativu o izmjeni dikriminatornog pravilnika Panonike nakon incidenta u kojem je uskraćeno kupanje građanki na tim jezerima u Tuzli.

Naime, radi kupanja u burkiniju, građanku su službena lica udaljila iz jezera, a potom je iz Panonike uslijedilo saopštenje koje glasi:

“Zabranjeno kupanje u odeći i obući. Dozvoljeno kupanje u samo za to prikladnoj odeći (muško plivačko odijelo ne smije ići iznad pupka i ispod kolena. Žensko plivačko odijelo ne smije pokrivati vrat ili prelaziti preko ramena, kao ni ispod koljena“.

N1 Sarajevo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here