Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari pati od Alchajmerove bolesti i povukao se sa svih javnih dužnosti, objavio je danas AP.

Kabinet finskog predsjednika Sauli Ninisto saopštio je juče da Ahtisari (84), šef države od 1994. do 2000. godine, dobija podršku za svakodnevne aktivnosti kod kuće, a povremeno provodi vrijeme na liječenju u domu zbog napredovanja bolesti.

Ahtisari je, kao učitelj u osnovnoj školi, postao diplomata i decenijama je radio kao mirovni pregovarač za finsku vladu i Ujedinjene nacije, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Između ostalih konflikata, Ahtisari je učestvovao u postizanju mirovnog sporazuma o povlačenju Srbije sa Kosova, pomogao je stremljenjima Namibije da ostvari nezavisnost, ali i dobijanju autonomije za specijalni distrikt Aceh u Indoneziji.

Po završetku predsjedničkog mandata 2000. godine, Ahtisari je osnovao Inicijativu za upravljanje krizama (CMI), sa ciljem sprečavanja i rješavanja nasilnih konflikata kroz neformalni dijalog i medijaciju.

Sa funkcije predsjedavajućeg CMI odstupio je 2017. godine i od tada je u penziji, navodi AP.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here