Pravni zatupnik Prijestonice Cetinje, advokat Nikola Martinović, povodom dopisa koje je gradonačelniku Aleksandru Kašćelanu i predsjednici Sklupštine Dejani Dizdar uputio v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, a vezano za građansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, poručuje da će Prijestonica samostalno i nezavisno raspolagati imovinom i pravima koja joj pripadaju, i neće dozvoliti da simboli nezavisne Crne Gore i vjekovne borbe za slobodu, postanu plijen projekta srpskog sveta.

“Osoba koja već mjesecima sa svojim porodicom zauzima javni put u podgoričkom naselju Zabjelo sprečavajući građane da dođu do svojih kuća, sada u ulozi šefa katastra, novoosvojenu funkciju obavlja kako smo i očekivali. Pristrasno i nezaknito. Praksu otimanja imovine od građana Podgorice želi nastaviti i na Cetinju. Obavještavamo ga da će Prijestonica Cetinje, samostalno i nezavisno, raspolagati imovinom i pravima koja joj pripadaju, i neće dozvoliti da simboli nezavisne Crne Gore i vjekovne borbe za slobodu, postanu plijen projekta srpskog sveta”, kazao je Martinović.

Pozivaju “ovog osvajača podgoričkih pločnika i političkih funkcija, da javno saopšti po kom osnovu sticanja Crkva Srbije može postati vlasnik crnogorskih svetinja”.

“Nema ga, jer takav akt ne postoji. Valjda i za današnju Crkvu Srbije nastalu 1922. godine, važe zemaljski zakoni za upis u katastar. Šef katastra dužan je saopštiti i objaviti akt po kojem je Crkva Srbije postala vlasnik crnogorskog Manastira što ga gradio Ivan Crnojević 1484. godine, u doba kad nije bilo ni Crkve Srbije ni velikodržavnog projekta kojoj danas ta crkva služi, i kako je Crkva Srbije sljedbenik Crnogorske autokefalne crkve i nezavisne crnogorske države koju je taj isti taj isti velikodržavni projekt okupirao 1918. godine”, navodi Martinović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here