Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su prilikom zadržavanja crnogorskih poslanika na granici sa tom zemljom postupili u skladu sa propisanim procedurama i uz uvažavanje ličnog dostojanstva i integriteta svih lica saopšteno je Ministarstvu vanjskih poslova, na upit zvaničnoj Srbiji zašto su u više navrata, na granici, nepotrebno zadržavani crnogorski političari, piše Pobjeda.

Iz MVP-a su kazali da su od nadležnih organa Srbije, a posredstvom Ambasade Crne Gore u Beogradu, zatražili zvanične informacije o postupanju granične policije.

“Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova su dodatno obavili razgovore sa privremenim otpravnikom poslova u Ambasadi Republike Srbije u Podgorici, izražavajući nezadovoljstvo i zabrinutost zbog postupanja prema poslanicima Crne Gore”, istakli su iz MVP.

Dodaju i da su dogovorili nastavak komunikacije kako bi se prevazišle ovakve i slične situacije, naglašavajući da su njihove aktivnosti usmjerene na zaštitu prava i interesa svih crnogorskih državljana. Petoro crnogorskih političara je u prethodna dva mjeseca maltretirano na srpskoj granici, a to je počelo nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Prva koja je zadržana i pretresana na beogradskom aerodromu bila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Na udaru srpske policije bili su i poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović i njegova porodica.

Prilikom ulaska i izlaska iz Srbije pretresan je i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, koji je kazao da je bilo očigledno da službenici policije imaju naređenje za takvo postupanje.

Nije jasno na kakve „propisane procedure” su mislili nadležni organi Srbije u pojašnjenju koje su dali Ministarstvu vanjskih poslova, posebno ako se uzme u obzir da su neki od poslanika kod sebe imali diplomatski pasoš. On bi, između ostalog, trebalo da omogući lakši i brži prelazak granice. Nije objašnjeno ni zbog čega je Vuksanović Stanković „označena crvenom bojom”. Posljednja na udaru je bila i bivša ministarka Dragica Sekulić.

Čini se da, iako nema zvanične zabrane za ulazak u Srbiju, koju je pominjao ministar unutrašnjih poslova te zemlje Aleksandar Vulin, srpske vlasti ovakvim postupanjem šalju jasnu političku poruku poslanicima koju su podržali Rezoluciju ogenocidu u Srebrenici.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here