Piše: Tatijana Tanja Zeković, profesorica francuskog jezika

Koja je cijena ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju i kakvu poruku je poslala vlast iz crnogorske kulturne prijestonice? Rekli su cetinjskim građanima da nijesu svoji na svome. Isto to su 91. godine poručivali srpski hegemonisti u društvu sa pjesnikom, Novakom Kilibardom, sa Ivanjice, prijeteći Dubrovčanima. Ponavlja se scenario ratno-huškačke politike bez presedana.

A da se iza ove rečenice u naslovu uvijek krije šovinizam i ekstremizam, don Robert Tonsati upozorava, apelujući na obrazovne institucije da se kolektivna prošlost mora pročistiti i da se ne smije zarobiti u ideologije :

Govor mržnje treba ograničiti, lokalizirati i pronaći odgovorne za takve istupe. I rekao bih da to nije lice Crne Gore kao multietničke države. Kako se odražava to na katoličku zajednicu? Pa stvara nelagodu. Nikome nije drago. Pogotovo ne starijim ljudima koji pamte loša vremena i vide da se nekakav mogući scenario ponavlja. S druge strane, kad vidimo ko sije takve nepristojne ili govore mržnje – to su zapravo i nažalost mladi ljudi koji nisu stupili u život kako treba, koji nisu ni formirani u potpunosti kao osobe, ali eto bave se tim nekakvim nacionalističkim, ekstremnim i šovinističkim djelatnostima, koje se ne bi trebalo događati.

Žrtve rastućeg broja incidenata na nacionalnoj osnovi su nacionalne manjine u Crnoj Gori, među kojima su i Muslimani i Bošnjaci a sada se toj listi mogu pridružiti i pravoslavni Crnogorci, na teritoriji države, koja slovi da je Crna Gora.

Pozadina nacionalističkih istupa je srpska hegemonistička politika, u sprezi sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, sa sjedištem na Cetinju. U vrijeme seljenja institucija sistema i zatvaranja fabrika na Cetinju, centar Mitropolije je ostao na žalost u našem gradu.

Danas 05.09. nam poručuju sa tog istog mjesta da nijesmo svoji na svome, da treba da nas silom upozore kako odredbe našeg vlastitog identiteta nijesu za tolerisanje, da na akt protesta građana Cetinja protiv ustoličenja Mitropolita Joanikija, nastavljača velikosrpske politike mitropolita Amfilohija, mogu da odgovore suzavcima i dimnim mecima, topovskim udarima i da se poigraju u brutalnom dimnom scenariju sa taocima vlastite nacionalne slobode, koje su nadigrali finalnim činom spuštanja helikoptera sa novim mitropolitom, ispred Manastira.

Smijemo li da postojimo nakon današnjeg datuma a da se naše pitanje ne smjesti u već oblikovani kalup Milogoraca i Ustaša ?

Matrica naše stvarnosti je oblikovana, izgleda da smo spremni da se iza vlastitih nacionalizama, dobro zamaskirani skrijemo, isčekujući novi izgovor za napad i odbranu.

A suze nijesu samo od suzavaca, danas svečano sahranjujemo našu crnogorsku demokratiju, pitajući se da li će slavljenički pir biti tako velik i po cijenu legalizovanog jednoumlja.

Cetinjski list

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here