Operativni štab Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19 apelovao je danas na građane koji se nijesu vakcinisali da to učine što prije i tako zaštite sebe i osobe sa kojima su u kontaktu. Na Cetinju je trenutno 159 osoba inficirano koronavirusom, dok je obje doze vakcine primilo 42 odsto punoljetnog stanovništva, saopšteno je iz Prijestonice.

Kako su naveli, od 16. avgusta od infekcije koronavirusom oporavilo se 118 osoba, a tri su preminule, saopšteno je nakon elektronske sjednice Operativnog štaba.

“U Kovid ambulanti Doma zdravlja od 16. do 30. avgusta obavljeno je 936 pregleda. Testirano je 649 osoba od kojih je njih 112 bilo pozitivno na koronavirus. Hospitalizovano je šest osoba. U prostorijama bivše stražarnice nastavljena je imunizacija. Do sada je sa obje doze vakcine vakcinisano više od 5.800 punoljetnih građana i građanki Cetinja ili 42 odsto. Prvom dozom vakcinisano je njih 6.500 ili 47 odsto”, navodi se u saopštenju.

Građanima su dostupne vakcine AstraZeneca, Sinofarm i Fajzer. Revakcinacija Fajezer vakcinom obavlja se svakog četvrtka, a vakcinacija svakog petka u unaprijed zakazanim terminima.

Napominju, da sve službe Opšte bolnice „Danilo I“ funkcionišu uredno.

“U posljednjih 15 dana testirano je ukupno 209 uzoraka na koronavirus od kojih je osam bilo pozitivno. Na internom odjeljenju trenutno je hospitalizovan jedan kovid pacijenata. Službenici odeljenja bezbjednosti Cetinje svakodnevno kontrolišu poštovanje mjera sa službenicima Komunalne policije i inspekcije”, dodaje se u saopštenju.

U saradnji sa Zdravstveno-sanitarnom inspekcijom izvršen je obilazak deset osoba u samoizolaciji, a tom prilikom nijesu registrovane nepravilnosti.

“Od 15. do 30. avgusta kontrolisana su i 33 ugostiteljska objekata na gradskom području. Upozoreno je 27 osoba na obavezu poštovanja mjera Ministarstva zdravlja. U ovom periodu nije bilo podnijetih krivičnih prijava. Inspekcija rada obavila je 12 inspekcijskih pregleda i izrekla dvije opomene”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here