Piše: Žarko Popović, arhitekta i Cetinjanin

Gospodine Đukanoviću, aktuelni predśedniče Crne Gore, u znaku smo najnovijih sramnih i do sada neviđenih zbivanja na Cetinju, gradu heroja, ostrvu slobode, čojstva i junaštva.

Aktuelni zločin koji se desio 05.08.2021. godine na Cetinju mora se analizirati u kontekstu krvavog Petrovdana 1991. godine ispred Cetinjskog manastira.

Analizirajući ova dva povezana slučaja koja su se desila u razmaku od 30 godina ne možemo se otrgnuti ośećaju na niz sličnosti.

I u jednom i drugom slučaju glavni i nedodirljivi igrač je bila Srpska pravoslavna crkva i aktuelna vlast tadašnja i sadašnja.

Tada se Dritan zvao Milo, gospodine predśedniče.

Autor ovog teksta je bio sudionik tih krvavih Petrovdanskih događanja i uvijek smo govorili: Pamtićemo dovijeka, ali nikako oprostiti.

Vama je djelimično oprošteno zbog istorijskog referenduma za crnogorsku nezavisnost i pristupanje NATO savezu.

Danas je vlast jedna čudna i nestvarna skupina političara, podanika druge države, a što ne reći kvislinga, koji prodaju obraz za večeru na Dedinju, sa vizuelizacijom talibanskih vođa kako po izgledu tako i po razmišljanju.

Talibani su svjetski fenomen zla, koji su u prošlosti uništavali budističke hramove, stare preko 2000 godina, a koji su bili pod UNESKO zaštitom zarad svojih šerijatskih zakona.

Ovi sadašnji „crnogorski talibani“ koji su aktuelni vladaoci Crne Gore za sada to isto rade sa crnogorskim kulturnim blagom.

No i njih će neka velja sila kazniti baš kao što je kaznila njihovog uzora Aleksandra I Karađorđevića 1934. god. u Marseju – onog Aleksandra, zločinca crnogorskog, koji je ukinuo crnogorsku državu, crkvu, jezik, vjeru i dušu. Nakon referenduma i ulaskom u NATO savez aktuelni predśedniče Crne Gore, ja Vas više ne zovem PREDSEDNIČE, no ste za mene sada PREDŚEDNIK!

Na Vama je još jedna šansa da se iskupite za sve negacije koje ste učinili za crnogorsko društvo i nasljeđe, a to je Crnogorska prasvoslavna crkva. Vi kao aktuelni predśednik suverene i nezavisne države Crne Gore ste u obavezi, a zakon Vam dozvoljava da potpišete sporazum sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom u priznavanju autokefalnog statusa kanonski trenutno nepriznate CPC.

To bi značilo slobodu s crkvenog stanovišta, unutar granica naše zemlje, i da naši episkopi služe zajedno sa episkopima svih ostalih pravoslavnih crkava širom svijeta.

Kako je predśednik Ukrajine, gospodin Porošenko, uspio dobiti i izdejstvovati status i nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve.Takođe je premijer Śeverne Makedonije, gospodin Zajev i predśednik Stevo Pendarovski već održali zvanične sastanke sa carigradskim patrijarhom Vartolomejem, tako da je MPC na putu da dobije priznaje od Vaseljenske patrijaršije.

Gospodine predśedniče, zašto i Vi ne biste to priznanje izdejstvovali kao i vaše pomenute kolege.
Svi znamo da je Crnogorska pravoslavna crkva ukinuta formalno 1918 -1920. godine, djelovala je u Detroitu, Sjedinjene Američke Države i 1923. obavljala bogosluženja.

Obnovljena je 10. oktobra 1993. godine. Svaki pravoslavni narod, ukoliko je kao dominantan na jednom teritoriju stekao državnu nezavisnost, po pravilu ima pravo oformiti svoju autokefalnu crkvu.

Njegoš je, još u svojoj 19. godini, prvi pomenuo autokefalnu crkvu u Crnoj Gori pod nazivom Crnogorska pravoslavna crkva.

U pismu Josifu Rajačiću 1832. Njegoš veli (citat u originalu):

S najvećim ushićenjem imao sam čest i sreću primiti Vašega Preosvjaščenstva prepočteno pismo od 27 prošastoga mjeseca o.g., u kome sam vidio Vaša blagoprijatna izraženija radi blagostojanija crnogorske pravoslavne crkve, o kojoj Vaše Preosvjaščenstvo otečesko popečenije nosi. Ja Vam imenom mojim i imenom cijeloga crnogorskoga naroda prepokorno blagodarim.

Carigradska patrijaršija, kao majka pravoslavne ekumene (ekumenski patrijarh – pravoslavni vrhovni poglavar, najviši dostojanstvenik Pravoslavne Crkve), izričito, službeno, sa stanovišta kanona, priznao je autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U službenom dokumentu Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava Sintagma koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, 1855. godine pod rednim brojem 9. navodi se: Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna.

Dakle, istorijska i pravna podloga postoje. Sada ste, predśedniče, Vi na potezu, a nadam se da nas nećete razočarati pa da opet postanete PREDSEDNIK.

Antena M

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here