PROBILI ROK, NAŠLO PRELAZNO RJEŠENJE

Mjesta pomoćnika direktora u pojedinicim crnogorskim školama u ovoj školskoj godini obavljaće nastavnici koji su angažovani po osnovu Ugovora o dopunskom radu, a koji se zaključuje do polovine radnog vremena. To su Dnevnim novinama saopštili iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, navodeći da su time uštedjeli i vrijeme i novac.

“U malom broju škola pomoćnici direktora su podnijeli ostavke. Kako se pomoćnici direktora biraju putem javnog oglasa, te kako je potrebno određeno vrijeme da se oglas objavi i izvrši izbor između prijavljenih kandidata, to su neki od direktora odlučili da zaključe Ugovor o dopunskom radu sa nastavnicima koji po tom ugovoru obavljaju poslove pomoćnika direktora”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva, ne precizirajućio kojem broju je riječ.

Tvrde i da je ovakav pristup sa jedne strane uštedio vrijeme, odnosno doveo do toga da posao ne trpi, “a sa druge strane je došlo do velike uštede u finansijskom smislu jer se ugovor o dopunskom radu zaključuje do polovine radnog vremena”. Ovaj vid angažovanja zaposlenih, kako zaključuju, predviđen je Zakonom o radu.

Podsjetimo, resor Vesne Bratić nakon “sječe” oko 400 čelnika vaspitno obrazovnih ustanova, imao je obavezu da do 12. jula izabere nove direktore škola, dok je 12. avgust bio rok za izbor novih pomoćnika. Ministarstvo prosvjete nije uspjelo do sada da obezbijedi neophodne kriterijume za raspisivanje konkursa za izbor direktora škola, zbog čega su odlučili da krenu u izbornjihovih zamjenika.

Predstavnici sindikata su potom više puta poručivali da novopostavljeni vršioci dužnosti direktora škola ne mogu da biraju pomoćnike, već samo direktori, zbog čega je Ministarstvo odustalo od te odluke, angažujući na ovaj način nastavnike.

Iz Sindikata su se takođe mogle čuti reakcije da nastavnici ne bi smjeli da obavljaju poslove pomoćnika direktora u vaspitno – obrazovnim ustanovama. Kada je riječ o smijenjenim direktorima škola, većina njih je ostala da predaje u školama, i na taj način zadržala posao.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here