U ovom trenutku, u Crnoj Gori je u bolnicama 402 COVID pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji su četiri pacijenta, a na neinvazivnoj je njih 24. Procentualno, oko 95 odsto hospitalizovanih diše bez pomoći mašina, saopštila je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Prema njenim riječima najviše pacijenata je u Kliničkom centru Crne Gore – 113, a nevakcinisani čine oko 85 odsto.

“U Baru je 83; u Beranama 81; u Brezoviku 33; u Kotoru 35; u Bijelom Polju 30; u Pljevljima 17 i u Nikšiću 10. Klinički centar Crne Gore nastoji da iznese teret i da sve vrijeme radi i za COVID i za ne-COVID pacijente. Na svim klinikama se radi u punom kapacitetu. Npr, samo tokom prošle nedjelje, na Poliklinici je pregledano 6.262 pacijenta. Odluku o tome da od decembra do danas radimo u punom kapacitetu podržavaju svi doktori sa kojima sam u sve vrijeme u kontaktu”, tvrdi Radulović.

Prema njenim riječima, moj čvrst stav kao direktora je da se rad KCCG ne obustavlja.

“Nastojimo da taj zadatak ostane prioritetan. Da bismo shvatili zašto je to važno, navešću vam sljedeće: Građani su platili ceh činjenice da je KCCG prošle godine zatvaran tri puta – od 11. marta 2020. do 11. maja 2020, a onda i od 21. septembra 2020. godine do 26. oktobra, kao i od 5. novembra do kraja godine. To znači da KCCG nije radio šest mjeseci 2020. godine. To je i ljekarima, svim zaposlenima i pacijentima stvorilo veliki broj problema. Mi i dalje ispaštamo zbog prošlogodišnjih loših odluka. Nas je sačekalo 45 hiljada nepregledanih pacijenata i sve smo nadoknadili u roku od dva i po mjeseca. To je rezultat zaposlenih vrijedan divljenja. I, zaključno, da bi bilo jasno kako i koliko rade zaposleni u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori: od 31. avgusta do 5. septembra 2021. godine urađeno je preko 143 hiljade pregleda. I, takođe, imam obavezu da se pridružim osudi napada, ma koliko rijetki bili, na profesore i učitelje koji poštuju mjere. Nošenje maski ne remeti zdravlje, ali nenošenje maske može da ga ozbiljno ugrozi”, zaključila je Ljiljana Radulović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here