Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopštili su da su večeras održali vanrednu sjednicu posvećenu današnjim dešavanjima na Cetinju, na kojoj je na osnovu kontakta sa povrijeđenim građanima, dostupne medicinske dokumentacije, fotografija i neposrednog pregleda povrijeđenog građanina od strane člana Savjeta dr Aleksandra Mugoše, nesporno utvrdio da su određene povrede uzrokovane dejstvom gumenih metaka.

Savjet je danas ranije ocijenio da je prilikom intervencija policije, na različitim lokacijama, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava. Konstatovano je i da se prekomjerna upotreba hemijskih sredstava odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana Cetinja koji nijesu uzeli učešća u javnim okupljanjima, navode iz Savjeta.

Podsjećaju i da je još 2015. Savjet preporučio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da se upotreba gumene municije kao sredstva prinude do daljnjeg stavi van upotrebe.

“Savjet poziva MUP i Upravu policije da zbog određenih nejasnoća i interesa javnosti objavi snimak navodnog bacanja molotovljevog koktela na gradskom trgu koji je prema navodima nadležnih bio povod za primjenu sile” zaključeno je u saopštenju.

Podsjećamo, ranije danas oglasili su se iz Uprave policije rekavši da prilikom intervencija na Cetinju i upotrebe sredstava prinude, nije bilo upotrebe gumenih metaka kao što je to objavljeno u medijima.

Pobjeda/Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here