Nautička sezona u Boki Kotorskoj i dalje traje, a iz Uprave pomorske sigurnosti su istakli da su u ovogodišnju sezonu ušli sa servisiranih svih šest plovila od kojih su dva stacionirana u Boki Kotorskoj. To su čamac Ekol koji se nalazi na vojnom pristanu i SAV2 koji je dat na korišćenje Inspekciji pomorske sigurnosti i pomorske plovidbe Lučke kapetanije Kotor, dok su ostala plovila u Baru, rekao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe na moru Žarko Lukšić, pišu Dnevne novine.

On je istakao da su kontrole na moru bile svakodnevne, a podršku daju i graničnoj policiji, Mornarici Vojske Crne Gore, kapetanijama, inspekcijama.

DNEVN015-20 POZIVA NA BROJ 129

Pored prijava s plaža, na broj 129 stižu i pozivi za traganja i spašavanja, kao i prijave za brzo kretanje skutera i plovila. Tako da su primali 15-20 poziva dnevno.

Akcije spašavanja su imali u Boki Kotorskoj i na otvorenom mom na poluostrvu Luštica, ali i nekoliko ozbiljnih teglenja plovila pri jakom vjetru gdje je bilo riskantno i za posadu Uprave pomorske sigurnosti. Lukšić je naveo da su imali 23 akcije tokom turističke sezone, a spašeno je oko 110 ljudi.

Kad je riječ o području Bokokotorskog zaliva, problem je ispuštanja fekalnih voda sa jahti i manjih plovnih objekata.

„Brodovi ne ispuštaju štetne materije s mora. Oni se prate preko evropskog sistema za nadzor, odnosno takozvani cleansea net, koji nam je evropska agencija za evropsku sigurnost pružila. Zato da je bilo zagađenja od naftne platforme mi to ne bismo mogli sakriti jer bi nas Evropska unija sa snimkom podsjetila na to zagađenje”, obrazložio je Lukšić i podsjetio da su tokom ovog ljeta imali dva zagađenja, jedno u marini Budva, a spriječili su i izlivanje zagađenja sa remorkera Dubovica u vojnom potkopu u Kumboru.

INSPEKTORI DNEVNO PRIME DO 150 POZIVA

Jedini način da se zagađenja spriječe, ističe Lukšić, stalno je prisustvo na terenu. Međutim, inspekcija sigurnosti plovidbe Lučka kapetanija Kotor ima dva inspektora za cijeli Bokokotorski zaliv što je jako malo. Inspektori su preopterećeni i dnevno primaju po 100 do 150 poziva, telefonski ili putem mejla, a i Uprava ih obavještava preko pomorsko-operativnog centra.

U tjesnacu Verige u Bokokotorskom zalivu u julu su real izovane zajedničke kontrole sa upotrebom drona, radarskog sistema sa Obosnika i uz prisustvo plovila Uprave pomorske sigurnosti SAR5.

U cilju suzbijanja velike brzine kretanja plovila i zagađenja, ali i brzine manjih plovila, skutera i jahti, tokom šest sati rada izdato je 37 prekršajnih naloga, a naplaćeno je skoro sedam hiljada eura kazni. Cijeli Bokokotorski zaliv je ograničen kretanjem od 10 čvorova, međutim, kad se govori o tjesnacima Verige i Kumbor tu je ograničenje šest čvorova, a plovni objekti do 24 metra mogu ići 10 čvorova zalivom.

Uprava pomorske sigurnosti ima dva mala drona, jedan manji za obuku, a drugi sa termovizijskom kamerom i autonomiju na tridesetak minuta. Namjera im je, ističe Lukšić, nabavka još jednog profesionalnog drona koji ima tri optička senzora, a i autonomija mu je mnogo veća, može da leti tri sata.

Uprava pomorske sigurnosti na moru je poznata po praćenju trendova i upravo je aktuelan projekat Kompas 2020. To su bespilotne letilice sa velikim dometima, do 150 nautičkih milja koje mogu da lete po pet šest sati.

„Pokušaćemo da sa Evropskom agencijom za pomorsku sigurnost u narednom periodu uspostavimo saradnju i dobijemo podršku za dovođenje jednog takvog drona. To su ozbiljne letilice, kao vazduhoplovi koji treba da budu vezani za Agenciju za civilno vazduhoplovstvo, kontrolu leta. Njihova upotreba je u slučajevima traganja i spašavanja, nadzora državne granice i to je najbolji način kontrole”, objasnio je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe na moru Žarko Lukšić.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here