Britanski fotoreporter Tom Stodart, autor jedne od najpoznatijih fotografija nastalih u ratnom Sarajevu, preminuo je danas u 68. godini života.

Stodart je jedan od mnogih stranih fotoreportera koji su tokom rata u svijet slali slike iz opkoljenog Sarajeva.

Sredinom 1993. godine napravio je fotografiju “Žena Sarajeva”, na kojoj je moguće vidjeti Sarajku Melihu Varešanović.

Stodart se kasnije u razgovoru za časopis Reportage osvrnuo na momenat kada je nastala ova fotografija, kazavši kako je snimljena u najkrvavijem trenutku.

“Radio sam na foto-eseju koji je dokumentovao živote žena u ratnom Sarajevu. Svakog dana te žene su hrabro odlazile po hljeb i vodu, neprestano na meti snajpera. Ulice na Dobrinji bile su naročito opasne i ljudi se nisu izlagali opasnosti bez prijeke potrebe. Čuli su se pucnji snajpera i ja sam našao zaklon iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se, iznenada, jedna žena pojavila na pustoj ulici. Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu. Uspio sam napraviti tri ili četiri snimka svojom Leicom dok je prolazila pored mene”, ispričao je Stodart.

Dodao je kako se nakon rata odlučio vratiti u BiH i pronaći Melihu Varešanović kako bi je ponovo fotografisao i napravio intervju s njom. Ponosna Sarajka tada mu je rekla da je izuzetno srećna što taj ratni snimak postoji te kako on šalje jasnu poruku snajperistima: “Nikad nas nećete poraziti!”.

Fotografija “Žena Sarajeva” stavljena je na aukciju, a početna cijena iznosi 1.500 funti. Autor je od 1993. dobijao brojne ponude i nagrade, a jedan primjerak ove fotografije ima i poznata holivudska glumica Anđelina Džoli.

Stodart je u ratnom Sarajevu napravio desetine fotografija.

Klix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here