Roman Abramovič postao je najbogatiji Portugalac. Da, dobro ste pročitali. Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha, čije bogastvo „Forbs“ procjenjuje na 14,4 milijarde dolara, dobio je pasoš te EU zemlje i istog trenutka kada ga je preuzeo postao je njen najbogatiji stanovnik.

Naime, Abramovič je, nakon višegodišnjih neuspješnih pokušaja da dobije pasoš neke evropske zemlje, dobio državljanstvo Portugala i to zahvaljujući svom jevrejskom porijeklu.

Portugalsko ministarstvo pravde saopštilo je da je odobrilo Abramovičev zahtjev za naturalizaciju podnet 13. aprila 2021. godine.

“Dokazao je da je potomak protugalskih Jevreja Sefarda kroz sertifikat koji je izdala izraelska zajednica Porto”, rekao je portparol ministarstva.

Portugal od 2015. godine nudi pasoše onima koji mogu da dokažu porodične veze sa Jevrejima Sefardima koji su protjerani iz te zemlje ili nasilno preobraćeni u hrišćanstvo krajem 15. vijeka.

Abramovič je, inače, počasni član nekoliko portugalskih jevrejskih organizacija.

Drama sa švajcraskim državljanstvom

Uz rusko i portugalsko, Abramovič od 2018. godine ima i izraelsko državljanstvo, a pokušao je da se dokopa i švajcarske putne isprave.

Naime, 2016. godine podnio je zahtjev da postane državljanin Švajcarske. Kanton Vale prvobitno je prihvatio Abramovičevu prijavu na osnovu njegovog finansijskog profila koji ga čini “interesantnim poreskim obveznikom”.

Međutim, vlasti na saveznom nivou zauzele su drugačiji stav nakon što je švajcarska federalna policija saopštila da milijarder predstavlja “prijetnju po javnu bezbjednost i rizik po reputaciju zemlje”.

Abramovič je pokušao da sakrije od javnosti ovaj fijasko, zbog čega je sedam mjeseci vodio pravnu bitku protiv jednog švajcarskog izdavača novina u pokušaju da ih spriječi da objave tu informaciju. Proces je na kraju izgubio, a mediji su potom naširoko pisali da je policija izvijestila švajcarske vlasti da je Abramovič “poznat po sumnjama za pranje novca i pretpostavljanim kontaktima sa kriminalnim organizacijama”. Takođe, tvrdili su da postoji razlog da se vjeruje da je “imovina podnosioca zahtjeva bar djelimično nezakonitog porijekla”.

U junu 2017. godine, Abramovič je povukao molbu za državljanstvo Švajcarske.

Gubitak britanske vize

Milijarder, koji u Londonu posjeduje nekoliko vrijednih nekretnina i fudbalski klub „Čelsi“, 2018. godine ostao je i bez britanske preduzetničke vize koja mu je neophodna za rad u toj zemlji.

Abramovič je bez produženja vize ostao usljed tadašnjih diplomatskih tenzija Moskve i Londona koje su dovele do toga da britanske vlasti predvođene premijerkom Terezom Mej pooštre uslove za dobijanje preduzetničke vize u pokušaju da spriječe pranje novca bogatih tajkuna sa istoka (čitaj: Rusije).

Abramovič je potom sam odustao od podnošenja zahtjeva za produženje vize jer bi suprotnom morao da se podvrgne ispitivanju izvora svog bogatstva, ali po poštrenim uslovima nego što je to bio slučaj kada je ranije podnosio zahtjev za vizu. Zbog svega navedenog, Abramovič je obustavio i planove o gradnji 500 miliona eura vrijednog stadiona za svoj klub „Čelsi“.

Rješenje je pronašao u Izraelu, čiji je pasoš dobio iste godine, na osnovu jevrejskog porijekla – slično kao u slučaju porugalskog pasoša.

Međutim, iako je izraelski pasoš bio najbrže rješenje za oligarha koji se smatra bliskim Vladimiru Putinu, to nije bilo i najbolje rješenje.

Naime, dokument ove države omogućava mu da posjećuje Britaniju u trajanju do šest mjeseci godišnje, ali izraelski državljani moraju da dobiju vizu ako žele da žive, rade ili studiraju u Britaniji.

Iako i sa EU pasošom postoje određena ograničenja nametnuta Bregzitom, oni koji žele da rade i žive u Britaniji poput Abramoviča, lakše mogu da ispune uslove.

Abramovič, za kog se vjeruje da bogatstvo stekao u naftnoj industriji Rusije tokom 1990-tih, posljednjih godina dio biznisa prebacio je u London. Njegov najpoznatiji biznis u Londonu svakako je kupovina fudbalskog kluba „Čelsi“ 2003. godine.

Abramovičevo bogastvo „Forbs“ je procijenio na 14,4 milijarde dolara.

Nova S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here