Umjetnik Srđan Stevanović Kancelar svoju novu numeru je posvetio organizaciji The Books of Knjige, jer kako kaže Bogovi sa Olimpa nisu Bogovima humora sa Cetinja ni do koljena.

Srđan Stevanović Kancelar je master pravnih nauka i multimedijalni alternativni umjetnik koji radi i živi na relaciji Požega-Beograd.

Kancelar piše pjesme, komponuje, pjeva, recituje, repuje i vrlo je aktivan na društvenim mrežama. Nadimak a kasnije i umjetničko ime “Kancelar” potekao je u šali omladinaca i najbližih drugara jer je Srđan bio koordinator Kancelarije za mlade Požega.

U Požegi je 10 godina aktivan u kreiranju kulturnog života lokalne zajednice ove opštine, od toga je bio pet godina vrlo uspješan direktor Sportsko-kulturnog centra Požega, a sada je urednik programa te Ustanove. U Beogradu je urednik i voditelj stručne emisije “Budžetski ponedjeljak”, koja se bavi pravno-ekonomskim poslovanjem javnog sektora Srbije. Emisija je u produkciji edukativne kuće “Obrazovni imformator”, emituje se na 33 lokalne televizije i veoma je korisna za sve budžetske korisnike.

“Veliki sam poštovalac lika i djela kulturno-umjetničke grupe “The Books of knjige”. Mislim da ne postoji nijedan njihov skeč koji nisam odgledao, ili radijska emisija koju nisam poslušao. Oni su mi sedmična terapija kao prekomjerna doza smijeha, ispod koje se krije dubina zdravog razuma, filozofske misli i iskrenog bunta običnog čovjeka, mudro spakovano u format odlične zabave. Takav smisao za humor koji donose Buksovci, ne može se naći bukvalno nigdje”, kaže Kancelar u razgovoru za CdM.

Ako nešto voli i cijeni, to je autentičnost.

“Popaj je jedan izuzetan intelektualac, koji posao voditelja obavlja tako da bi komotno mogao da napravi jednako kvalitetan intervju sa običnim seljakom i Ajnštajnom. Veliki zafrkant koji je načitan i vrlo dobro informisan.

Veselin Gajović Gajo je neprikosnoveni kralj improvizacije, a njegovom šarmu i pozitivnom ludilu nema granica. I dalje ne vjerujem da takav čovjek postoji, uvijek me iznova iznenadi. Inače, on mi je omiljeni pjesnik.

Goran je strašan tip, neko ko uvijek sa svojim doskočicama i provalama da takav začin, da pljeskavica ne bi bila suva, bez obzira što je pravljena od najkvalitetnijeg mesa.

Zonjo je kreativna pokretačka snaga, majstor svog posla, jednako zanimljiv i duhovit ali marketiški ozbiljno potkovan. Žao mi je što i on ne priča u radijskim emisijama.

To je Drim tim koji uvijek pobjeđuje. Bogovi sa Olimpa nisu Bogovima humora sa Cetinja ni do koljena”, smatra Kancelar.

“Pjesma je nastala u jednom dahu i snimljena je u jednom danu. Koristio sam motive i likove iz njihovih skečeva, radijskih emisija i muzičkih pjesama. Kao nekakav The best of od TBOK.

Sve to sam upakovao u format radio drame, sa svim tim likovima preko kojih opisujem stanje na ovim prostorima. Ovaj izraz je nešto između pripovijedanja i repovanja, a spot je tu da upotpuni i isprati cijelu priču. Sadržaj mi je bio važniji od forme, pa sam tako došao sa tim tekstom na Radio Požega i Tv Požega, zamolio ih da me snime na prvu, a kostim sam pozajmio od Turističke organizacije. Entuzijazam, zabava i improvizacija, ono što zapravo najviše volim”.

Ali ispod cijele priče krije se nešto mnogo ozbiljnije.

“U prvoj strofi sam se bavio vječitim insistiranjem i profitiranjem na podjelama, kako bi se narod zavadio, pojedinci bogatili, dok nam estradnjaci okupiraju televiziju i trgove, zatupljuuju ljude, a kulturnjaci čuče u mišijoj rupi…Od svega toga boli mozak već tri decenije, zato nudim lijek a to je da slušaš The Books of knjige.

U drugoj strofi su teme socijalne kategorije, nezaposlenost, ali i lijenost pojedinca da bude koristan društvu, kriminalci koji su na slobodi, zdravstveni sistem, pa čak i teorije zavjere, jer striko više vjeruje vidaru nego doktoru, čuo negdje na fajsbuku da vakcina “Džonsone, Džonsone” odmah ubija pa ne bi da se šprica.

Završio sam sa laganim plesom i osmijehom jer sam nasmijan i zdrav, toliko mi je dovoljno za sreću, a ako se ne dozovemo pameti, ne bi trebalo da se mnogo nerviramo, veliki Hrist je spremio jedan dobar tiket iz dvojke u keca, pa šta nam Bog da”.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here