Film “Quo Vadis, Aida?” obilježio je u potpunosti dodjelu Evropskih filmskih nagrada za 2021. godinu, pošto je osvojio tri nagrade. Na upravo završenoj ceremoniji, tom su ostvarenju dodijeljene nagrade za najbolji film godine, najbolju režiju (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić).

Nagradu namijenjenu najboljem filmu na kontinentu, pomenuto je ostvarenje osvojilo u konkurenciji “Božje ruke” (Paolo Sorentino), “Titana” (Žulija Dukorno), “Otac” (Florijan Celer) i “Kupe broj šest” (Juho Kuosmanen).

Riječ je možda i o vrhuncu koji je, na planu priznanja, dostigao film Jasmile Žbanić, koji je ranije zavrijedio niz prestižnih nagrada, a bio je i u najužem krugu nominacija za Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Zahvalnost ženama Srebrenice

Na to se nadovezala i nagrada za najbolju evropsku rediteljku u 2021. godini, koja je dodijeljena Jasmili Žbanić.

Ona je osvojila nagradu u konkurenciji Paola Sorentina, Žulije Dukorno, Florijana Celera i Radu Jude.

Žbanić je u svom govoru zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, mužu, ujedno i producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj ćerki na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas, ćerki koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je ona.

Nagrada pripala i Jasni Đuričić

Najbolja glumica je Jasna Đuričić, a nagradu je dobila takođe za ulogu u filmu “Quo Vadis, Aida?”

Ona je zahvalila i rediteljki Jasmili Žbanić, navodeći kako je “otišla tamo gdje se niko nije smio zaputiti.

“Ova nagrada je nešto što posvećujem svim žrtvama i svim majkama”, rekla je Đuričić.

Pritom, film “Quo Vadis, Aida?” je u konkurenciji i za najbolje ostvarenje godine, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu u Evropi.

Hopkins najbolji glumac

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Entoni Hopkins (“Otac”), a ekipa istog filma osvojila je nagradu namijenjenu najboljim scenaristima (Florijan Celer – Kristofer Hempton).

Mađarska rediteljka Marta Mezaroš, koja je ove godine napunila 90 godina, dobila je nagradu za životno djelo.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here