Nedano otkrivanje novih nalazišta sumporne vode u centru Ulcinja, ponovo je pokrenulo priču o nužnosti da ovaj grad bude destinacija zdravstvenog turizma, piše portal Ul-info.

Prije više od osam decenija, 1922. godine Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca proglasila je Ulcinj “banjskim i klimatskim liječilištem“ ozvaničavajući ono što je ranije prepoznato u akademskim krugovima i naučnoj zajednici. Tako je, na primjer, znanstvenik svjetskog glasa, Mihajlo Pupin, tražio 1910. godine od kralja Nikole I Petrovića dozvolu za otvaranje sanatorijuma u Ulcinju, dok je učeni Rus, Pavle Apolonovič Rovinski, pisao da se tokom čestih boravaka u ovom gradu lično uvjerio u blagotvornosti ulcinjskog prostora za čovječji organizam.

Prvu studiju o ovoj temi objavio je 1932. godine poznati naučnik, dr Jovan Kujačić, a tri decenije kasnije predsjednik Evropske lige za reumatizam dr Lemoh je ustvrdio da „Ulcinj u terapeutskom smislu ima veliku budućnost“.

Ako se zna da broj dana sa temperaturom vazduha iznad 18 stepeni iznosi 194, da sunce u prosjeku svakog dana sija sedam časova, da ulcinjski pijesak ima preko 30 mineralnih sastojaka, da postoje ljekoviti izvori sumprorne vode, Maslinada i Borova šuma, onda je logično da je Ulcinj tokom cijele istorije bio mirno i omiljeno utočište vladara i vladarki. I da sve to treba iskoristiti za turističku promociju i ponudu.

Dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Ulcinju, prim. dr Gani Karamanaga, kaže da u ovom gradu treba otvoriti tri zdravstvena centra: jedan na Velikoj plaži, drugi u Borovoj šumi i treći u Valdanosu.

”Za sve to već postoji dokumentacija”, tvrdi Karamanaga, koji je napisao knjigu o liječenju prirodnim faktorima u Ulcinju.

Stručnjaci se slažu da bi u realizaciju priče o zdravstveno-rekreativnom turizmu u Ulcinju najlakše bilo krenuti kroz realizaciju projekta liječenja ginekoloških bolesti. Jer, Ženska plaža, u središtu prekrasne Borove šume, je sinonim za to u širim razmjerama. Zbog ljekovitih izvora sumporne vode, koja liječi sterilitet, od pogleda zaklonjena zelenilom i rastinjem gdje se žene mogu kupati bez odjeće, ona je postala omiljeno mjesto za kupanje i sunčanje za žene iz svih krajeva svijeta.

Prema riječima dr Karamanage, Velika plaža je idealno mjesto za izgradnju centra za rehabilitaciju i liječenje peloidom (ljekovitim blatom, kojeg ima u ogromnim količinama na Solani) i pijeskom.

“On bi bio otvorenog tipa, jer se terapija tim materjalima može sprovoditi tokom cijele kalendarske godine”, navodi on ističući da je u pogledu radioaktivnosti, utvrdeno da ulcinjski pijesak sadrži radijuma, urana i torijuma u malim količinama, pa se može reći da je blago radioaktivan, što sve ukupno čini da je vrlo pogodan, naročito kod oboljenja organa za kretanje i kičme, reumatizma, diskopatija, išijalgija, kao i stanja nakon povreda ovih organa.

U ovom ljekovitom pijesku odvajkada su bolesnici od raznih oboljenja nalazili sami sebi pravi lijek.

Interesantno je posmatrati kako se bolesnici umotavaju i ukopavaju u vrućem, suvom pijesku i tu leže često i po nekoliko sati. Ima nebrojeno mnogo nevjerovatnih primjera gdje je lјеkovito svojstvo ulcinjskog pijeska pokazalo svu svoju čudotvornost.

“Dakle, prirodni faktori Ulcinja se mogu vrlo korisno upotrijebiti u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji mnogih oboljenja i stanja. Negdje oni u potpunosti mogu zamijeniti lijekove, a negdje se uz njih postižu bolji i dugotrajniji rezultati. Ovi prirodni činioci, kojih rijetko gdje ovoliko ima na jednom mjestu, nijesu korisni samo za oboljele nego i za zdrave, u zdravstvenom turizmu, ali koji su iscrpljeni životom i radom, gdje bi im njihova primjena uz odmor i rekreaciju, kao i određen stepen medicinskog tretmana vratila vitalne funkcije. U današnjem svijetu možda bi naš grad mogli reklamirati pod sloganom: Ulcinj – antistres destinacija. Baš lijepo i tačno zvuči”, kaže dr Karamanaga.

Ul-info portal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here