Nevladina organizacija Društvo crnogorsko-palestinskog prijateljstva organizovaće skup podrške palestinskom narodu na Trgu Argentina, u nedelju, 15.maja, sa početkom u 12 časova.

“Na ulicama Podgorice sigurno ste primijetili bilborde o Nakbi. Šta je Nakba? Nakba na arapskom znači ‘katastrofa”. Ova riječ se odnosi na uništavanje palestinskog društva 1948. godine kada su cionističke snage izvršile etničko čišćenje Palestinaca iz njihovih domova i stvorile Izrael. Broj palestinskih izbjeglica prisiljenih da napuste svoje domove porastao je tokom godina sa 900.000, ili skoro dvije trećine stanovništva 1948. godine, na sedam miliona 2022. godine. Svi oni čekaju da se vrate u svoje domove i gradove i dobiju odštetu, što potvrđuje rezolucija 194 UN-a”, piše u saopštenju.

Palestinska Nakba se, kako kažu, nije završila 1948. godine.

“Trenutna eskalacija izraelske agresije na palestinski narod pokazuje da se Nakba nastavlja. Ono što se danas dešava je dodatno krvavo poglavlje izraelske vojne okupacije naše zemlje koja traje od 1948. godine. Suština problema u Palestini je izraelska vojna okupacija, kolonijalizam i rasizam. Užasne scene koje vidite iz okupiranog Jerusalima i Gaze izraz su izraelske okupacije i njene nadmoći. Približavanje stvarnoj eksplozivnoj situaciji u Palestini ćutanjem ili lažnom ekvivalentnošću je neprihvatljivo. Ne postoji jednakost između okupiranog i okupatora, nema jednakosti između koloniziranog i kolonizatora. Izjednačavanje potlačenog i tlačitelja znači da ste na strani tlačitelja”, poručili su u saopštenju.

Činjenice, međunarodno pravo i stotine rezolucija UN-a će vam reći ko je agresor, naveli su organizatori.

“Izraelsko nasilje podstiče vjerske tenzije koje će imati velike posljedice po regionalni i međunarodni mir i sigurnost. Međunarodna zajednica ima obavezu da djeluje i okonča izraelsku okupaciju i ozbiljna kršenja međunarodnog prava. U znak obilježavanja 74 godine od početka Nakbe, NVO Društvo crnogorsko – palestinskog prijateljstva će organizovati skup podrške na Trgu Argentina, u nedelju 15.05.2022. sa početkom u 12 časova. Ovom prilikom vas pozivamo da nam se priključite na skupu podrške kako bismo svi zajedno pokazali solidarnost sa palestinskim narodom i njegovom 74 godine dugom borbom za slobodu i mir”, zaključili su u saopštenju.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here