Ambasada Turske u Crnoj Gori podržaće Ministarstvo kulture i medija u oblasti digitalizacije arhiva i muzejske građe, dogovoreno je tokom sastanka resorne ministarke Maše Vlaović i turske ambasadorke u Podgorici Songul Ozan.

Na sastanku je dogovoreno i organizovanje studijskih posjeta i edukacija od strane turskih eksperata kako bi unaprijedili rad institucija kulture i proširili već postojeću saradnju, navodi se u saopštenju povodom sastanka.

Ambasadorka je kazala da naredne godine Republika Turska slavi 100 godina postojanja, najavljujući da će tim povodom organizovati brojne aktivnosti sa prijateljskim državama.

„Ministarstvo kulture i medija će sa velikim zadovoljstvom učestvovati u realizaciji tih aktivnosti koje će se odvijati na nivou Crne Gore“, rekla je Vlaović

Koordinator TIKE, Abdulrahman Toprak, izrazio je posebnu zainteresovanost za obnovu zgrade Turskog poslanstva na Cetinju i smještanje Fakulteta dramskih umjetnosti u tom objektu.

„Ministarstvo kulture i medija je spremno i otvoreno da pomogne u tome, nudeći na raspolaganje sve svoje kapacitete da se proces realizacije ubrza i privede kraju“, istakla je Vlaović.

Pored edukacije za institucije kulture, iz Ambasade Turske saopštili su da su otvoreni i za saradnju u vidu edukacije predstavnika medija, po principu razmjene u saradnji sa turskim javnim emiterima.

Vlaović se danas sastala i sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jozefom Neđešijem.

Ambasador je ocijenio da su veze između Mađarske i Crne Gore vrlo kvalitetne, te da Vlada Mađarske iskazuje interesovanje za nastavak saradnje i potrebu za razvijanjem istih.

„Odnosi Mađarske i Crne Gore od početka idu uzlaznom putanjom, te će tako Mađarska pružiti pomoć Crnoj Gori u njenom putu ka EU, kao što je uradila i pri ulasku u NATO“, rekao je Neđeši.

Podsjetio je da je Crna Gora zemlja u kojoj djeluju mnoge velike mađarske kompanije, te da im je u tom segmentu veoma važna dobra relacija sa Crnom Gorom, navodeći da pored politike, ekonomije i investicija, saradnja na polju kulture i umjetnosti nije ništa manje važna.

„Kulturna diplomatija i saradnja izuzetno su važan segment u održavanju prijateljskih veza između dvije države. Crnu Goru u septembru posjetiće mađarski ministar kulture, pa predlažemo sastanak na kojem bi se moglo i upriličiti potpisivanje Sporazuma o saradnji između dva ministarstva, čiji je proces započeo još u mandatu prethodnog Ministarstva, ali se nije priveo kraju“, naveo je Neđeši.

Ministarka je iskazala posebno interesovanje za završetak procesa i realizaciju potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Mađarskom.

Osvrnula se i na izuzetnu saradnju u sklopu realizacije Art Marketa u Budimpešti, koja je realizovana u toku mandata ministra Bogdanovića.

„Posebno nam je važan nastavak saradnje i učešće naših umjetnika na Art Marketu, u cilju nastavljanja tradicije i jačanja kulturne saradnje, te u cilju promocije mladih umjetnika na međunarodnoj likovnoj sceni“, istakla je Vlaović.

PR centar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here