Crna Gora je lider u procesu pegovora i ima šansu da pokaže da je proširenje živo, ocijenio je za Eurokaz Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore Vladimir Bilčik. On je poručio da je uvjeren da 2025. godina može biti period kada će se, ukoliko budu sprovedene neophodne reforme, pričati o finalizaciji pregovora za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Bilčik naglašava da je lopta u dvorištu crnogorskih političara, te da ukoliko donesu važne, strateške odluke, zemlju od pune spremnosti za članstvo u EU dijeli svega nekoliko godina.

“Vjerujem da je Crna Gora bila i ostala predvodnik pristupnih pregovora. Imajući u vidu brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu, ali i formiranje nove crnogorske Vlade koja ima gotovo nezapamćenu podršku u Parlamentu, naročito kada je riječ o Vladinoj proevropskoj orjentaciji, mislim da Crna Gora ima istorijsku šansu da dokaže ulogu lidera. Donedavno, nekoliko godina, nažalost, Crna Gora je tapkala u mjestu. Sve crnogorske Vlade u posljednjih 10 godina su evropsku integraciju opisivale kao svoj prioritet, ali je Vlada Zdravka Krivokapića, nažalost, evropski put stavila pod znak pitanja”, ocijenio je Bilčik.

Crna Gora je, kako je kazao, u fazi kada su sva poglavlja otvorena i mora početi da zatvara poglavlja i klastere.

“U narednim sedmicama pažljivo će se pratiti donošenje ključnih odluka koje treba da pomognu da se odblokira proces, a tiču se imenovanja u pravosuđu, Ustavnom sudu i Tužilaštvu. Mislim da je veoma važno uspostaviti ozbiljnu pregovaračku strukturu koja će iznijeti cijeli proces”, kazao je Bilčik.

Na pitanje da li očekuje da Crna Gora do kraja godine ispuni uslove za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, Bilčik navodi da ukoliko to ne uradi do kraja godine, Crnoj Gori će biti veoma teško da ubijedi evropske partnere da riječi o posvećenosti evropskom putu mogu biti praćene konkretnim djelima.

“Nova Vlada ima maksimum godinu ili realnije nekoliko mjeseci do kraja godine da pokaže da se krucijalne odluke mogu donijeti, da se može napraviti napredak i da se proces pregovora može odblokirati. Zato se nadam da će Crna Gora biti spremna da do kraja godine zatvori još neka poglavlja”, ističe Bilčik.

On je ocijenio da crnogorsku Vladu čekaju kompromisi i teške odluke koje se neće dopasti svim političarima.

“Ali one se ne donose zbog sakupljanja dnevnopolitičkih poena već zbog strateškog pravca države. Političari u Crnoj Gori treba da diskutuju o tome kako da deblokiraju donošenje važnih odluka”, navodi Bilčik.

Tužilaštvo i sudstvo moraju biti imuni na politički uticaj

Govoreći o vladavini prava i hapšenjima pojedinih bivših čelnika sudstva, Bilčik ističe da je uvijek dobro vidjeti da institucije vladavine prava rade na hapšenjima onih koji krše zakon, ali i da Tužilaštvo i sudstvo moraju biti imuni na politički uticaj.

“Ovdje ne radi o publicitetu ili marketingu, već o tome koliko je važno da sistem funkcioniše. Da bi sistem funkcionisao moramo imati izgrađene institucije nezavisne od političkog uticaja i imune na političke promjene. Dakle, bez obzira na to ko je u Crnoj Gori na vlasti, policija, Tužilaštvo i sudstvo moraju raditi nezavisno. Dakle, ima još posla prije nego se uspostavi povjerenje i građana i evropskih partnera u crnogorske institucije. Ono što vlast može da uradi, uporedo sa očekivanim reformama, jeste da se pobrine da su čelna mjesta u institucijama popunjena i da one rade nezavisno. Od Vlade i parlamentarne većine očekujemo da u predstojećim sedmicama pokažu rezutate na tom polju”, naveo je.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here