Kineski predsjednik Si Đinping upozorio je danas tokom telefonskog razgovora američkog kolegu Džoa Bajdena da je njegova politika u vezi Tajvana opasna i da će posjledice na kraju snositi Vašington. Bajden i Si su peti put razgovarali telefonom kao lideri dvije zemlje, u trenutku kada američki predsjednik traži nove načine za saradnju sa Kinom, kao i strategije za obuzdavanje njenog uticaja širom svijeta.

Razgovor dvojice lidera trajao je nešto više od dva sata, a glavne teme razgovora bile su situacija oko Tajvana, kao i trgovinski sporzumi dvije države.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posjete predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, ostrvu koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra dijelom svoje teritorije.

Peking je saopštio da će eventualnu posjetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio “snažan odgovor”.

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posjetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posjetio to ostrvo 1997. godine, kada je bio predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian rekao je ranije novinarima da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi posjeti Pelosi Tajvanu.

Odnose SAD i Kine dugo su opterećivale njihove različite persektive o globalnom zdravlju, ekonomskoj politici i ljudskim pravima, a dodatno ih je zateglo kinesko odbijanje da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Razgovor dva lidera bio je njihov prvi od marta, nedugo poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here