Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Crne Gore Danijel Živković uputio je Ministarstvu kapitalnih investicija zahtjev za dostavljanje podataka o tome koliko je lica zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme, koliko lica je angažovano po osnovu ugovora, bilo da se radi o ugovoru na određeno vrijeme, ugovoru o djelu ili ugovoru o preuzimanju zaposlenih, u preduzećima čiji je većinski vlasnik država, saopšteno je iz DPS-a.

“Na upućeni zahtjev, Ministarstvo kapitalnih investicija je dostavilo informacije iz 16 od ukupno 21 privrednog društva kojima je poslat upit, sa izuzetkom preduzeća Montenegro bonus DOO Cetinje, Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, CEDIS DOO Podgorica i EPCG Beograd DOO koji nijesu dostavili podatke. Na osnovu svega ustanovljeno je da je u periodu od 01.04.2021. godine pa do 01.06.2022.godine po osnovu ugovora na neodređeno, ugovora
na određeno, ugovora o djelu, kao i na osnovu preuzimanja zaposlenih, ukupno 1.642 novozaposlena lica”, navode iz DPS-a.

Dobijeni podaci, dodaju, jasno ukazuju na to da je 42. Vlada Crne Gore sistemski urušavala državne firme nemareći o budućnosti državnih preduzeća i likvidnosti.

“Umjesto ulaganja profita u nove investicije i otvaranje realno održivih radnih mjesta menadžmenti državnih kompanija pristupili su nedomaćinskom modelu upravljanja koji se sastojao u svakodnevnom novom zapošljavanju bez povećanja obima posla. Takav odnos će imati katastrofalne posljedice posebno za kompanije u termo-energetskom sektoru”, kažu u DPS-u.

Prema njihovim riječima, model upravljanja koji podrazumijeva zadovoljavanje apetita partijskih centrala će doći brzo na naplatu, a posljedice će osjetiti kako zaposleni u ovim preduzećima tako i ukupna privreda Crne Gore.

“Ukazivanje na ovaj problem je pitanje odgovornosti prema održivosti državnih preduzeća koja u značajnoj mjeri utiču na ekonomsku stabilnost Crne Gore. Uvođenje kadrova bez stručnih referenci sa ciljem da se namire potrebe partijskih filijala put je u bezdan koji će imati katastrofalne posljedice za ekonomiju”, saopšteno je iz DPS.

Ističu da planski i sa namjerom se umjesto novih ulaganja u otvaranje radnih mjesta pristupilo ruiniranju preduzeća koja su obezbjeđivala značajan doprinos stabilnosti ekonomije.

“Tvorci teze o “sprženoj zemlji”predano rade na stvaranju sprženih preduzeća. Za takvo ponašanje će prije ili kasnije biti utvrđena odgovornost koja mora dobiti epilog pred nadležnim državnim organima”, zaključuje su u saopštenju DPS-a.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here