Iako Crna Gora nije interesantna kao krajnja destinacija za krijumčarenje, kokaina zabrinjavajući je trend uzrokovan posljednjim registrovanim slučajevima zapljene velikih količina kokaina koje su dopremljene preko Luke Bar, što ukazuje da se i preko teritorije Crne Gore povremeno krijumčare značajne količine kokaina koje se dalje korišćenjem vozila za drumski prevoz tereta transportuju do krajnjih destinacija, upozorila je Uprava policije Crne Gore.

Policija je navela da se može pretpostaviti da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj mjeri koristiti za krijumčarenje kokaina.

Kako se ističe u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021), u odnosu na lokalno tržište prikupljeni podaci ukazuju da je došlo do blagog porasta konzumenata kokaina, pri čemu je procenat konzumenata kokaina na nivou od deset do 20 odsto u odnosu na ukupan broj konzumenata svih vrsta opojnih droga.

“Kokain se za potrebe lokalnog tržišta uglavnom doprema iz opština koje gravitiraju na jugu Crne Gore, a za transport se dominantno koriste različite vrste prevoznih sredstava, pri čemu se skriva u unutrašnjosti vozila na teško pristupačnim mjestima (ventilacioni otvori, rezervne grume, različite vrste pregrada), dok pojedina vozila imaju i specijalno izrađena mjesta za skrivanje tzv.štekove ili bunkere”, ukazuje se u policijskom dokumentu.

Treba naglasiti da se odnos potražnje i ponude značajno mijenja u toku ljetnje turističke sezone, kada su registrovane i značajne promjene u dijelu koji se odnosi na cijene narkotika namijenjeih lokalnoj distribuciji, poručuju iz policije.

“Cijena kokaina namijenjenog za uličnu prodaju kreće su u iznosu od 35.000 do 40.000 eura po kilogramu, dok se dalja distribucija vrši po cijeni 70 do 100 eura po gramu. U toku ljetnje turističke sezone na području primorskih opština dolazi do značajnog porasta cijene, pri čemu se cijena grama kokaina kreće u rasponu od 100 do 150 eura. Uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina u toku ljetnje turističke sezone, naročito u opštinama na Crnogorskom primorju u značajnoj mjeri doprinosi i boravak klijentele visoke platežne moći, kako i razgranata mreža saradnika uključenih u pružanje različitih vrsta usluga i organizaciji različitih vidova zabave i noćnog provoda”, piše u dokumentu policije.

Kokain koji je namijenjen tržištu Crne Gore karakteriše izrazito visok stepen čistoće, koji se u najvećem broju obrađenih slučajeva kreće preko 90 odsto, navedeno je, uz napomenu da su najčešće supstance koje se koriste za razblaživanje kreatin, tetramisol, norkokain, cinamoilkokain i ekgonin metil estar.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here