Donacijom Nedžada Bubice, vlasnika firme “Lake” iz Sarajeva, jednog od potomaka stare pljevaljske porodice Bubica, te donacijama opštine Pljevlja, džematlija i medžlisa Islamske zajednice Pljevlja završena je restauracije drvenog minareta na Hadži Alijinoj džamiji u Pljevljima.

Hadži Alijina džamija je sagrađena 1177.godine po Hidžri, odnosno 1763.godine po Gregorijanskom kalendaru. Džamija je vakuf (zadužbina) Hadži Alije sina Hadži Hasana Taslidžaka i u prošlosti je bila obrazovna ustanova gdje su se generacije Pljevljaka učile pismenosti, na arapskom, persijskom i maternjem jeziku i gdje se sticalo znanje iz vjerskog i opšteg obrazovanja.

Džamija se nalazi u mahali Penda, na Ćutkovcu. U haremu džamije sahranjeni su mnogi ugledni Pljevljaci iz mahale Ćutkovac, o čemu svjedoče bijeli kameni nišani i koji svojim oblikom i veličinom govore o statusu umrlog. Na mnogim grobnim mjestima nema nikakvog obilježja, što ne znači da na tom mjestu nije niko ukopan. Na tim neobilježenim mjestima sahranjeni su muhadžiri-prognanici, sa seoskog područja, koji su tokom Drugog svjetskog rata kao izbjeglice bili smješteni u pljevaljskim džamijama i koji su umirali usled raznih bolesti, gladi i epidemija.

“Vrijedne džematlije ovoga džemata su u zadnjih nekoliko godina uradili mnogo za ovu džamiju, o čemu svjedoči lijepo izgrađen šadrvan, uređen džamijski harem sa zaštitnom ogradom, enterijer džamije kao i prilazna staza uokvirena cvijećem. Ali i upravo restaurirana munara koja je bila i ostala simbol ove mahale i ovoga džemata”, kazao je tom prilikom imam džamije Erol Kolić.

On je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli restauraciju munare.

“Koristim priliku da se zahvalim svim donatorima i svima koji su na bilo koji način pomogli restauraciju munare. Takođe, želim poručiti da su vrata Hadži Alijina dzamije širom otvorena svim ljudima dobre volje, a naš džemat i naša mahala će i dalje nastaviti biti ponos ovoga grada i svih vjernika”, poručio je Kolić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here