Agencija Reuters objavila je rezultate velike istrage o planovima Vladimira Putina za osvajanje Ukrajine. Objavili su dokaze da je Kremlj davno prije početka invazije krenuo u operaciju ubacivanja svojih tajnih agenata u državni aparat Ukrajine.

Petoro ljudi upućenih u pripreme Kremlja za rat reklo je Reutersu da su Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici vjerovali da će Rusiji biti potrebna tek manja vojna sila i nekoliko dana kako bi srušila vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i preuzela kontrolu nad Ukrajinom.

Generalni sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i obranu Oleksij Danilov rekao je da je Rusija do početka invazije imala agente u ukrajinskoj vojsci, bezbjednosnim službama i policiji.

Drugi izvor rekao je Reutersu da su Putinovi agenti prošle godine poslati u nuklearnu elektranu Černobil kako bi podmitili ukrajinske zvaničnike i pripremili sve što je potrebno za preuzimanje nuklearke bez borbe.

Prema sudskim dokumentima i izjavama svjedoka, ukrajinski šef osiguranja Černobila Valentin Viter nalazi se u pritvoru te je pod istragom zbog napuštanja svog radnog mjesta. Prema podacima iz predistražnih dokumenata, Vitera se sumnjiči i za izdaju, iako njegov advokat kaže da je ta optužba neosnovana.

Izvori upućeni u planove Kremlja rekli su Reutersu da je Moskva računala na aktiviranje cijelog niza tzv. agenata spavača smještenih u bezbjednosni aparat Ukrajine.

Potvrdili su i ranije izvještaje da je Putin planirao postaviti proruskog hotelijera Olega Carjova da vodi prorusku vladu u Kijevu nakon rušenja Zelenskog.

Index hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here