Ceremonijalna posjeta Urgentnom centru Kliničkog centra odlazećeg premijera i ministra zdravlja dokaz je njihove svjesnosti da je Vlada pala onog dana kada je iz Beograda na potpis dostavljen Temeljni ugovor, te da je neophodno krenuti u izbornu kampanju, ocijenili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

“U sebi svojstvenom maniru, iznova su obećali projekte, koji su osmišljeni ili započeti za vrijeme Vlade Duška Markovića, a koji su, tokom prethodne dvoje godine, stopirani. Da se ne bave problemima od suštinskog značaja i njihovom detaljnom analizom u cilju pronalaženja rješenja, dokazuje i kolaps sistema za zakazivanje pregleda, zbog kojeg su građani izloženi višemjesečnom čekanju”, navodi DPS.

Kako su istakli, dodatno zabrinjava činjenica da je Crna Gora prva u Evropi po broju novooboljelih od COVID-a, a da ova Vlada neozbiljno i neodgovorno pristupa kreiranju strategije za borbu protiv ove pošasti.

Dalje, navode, katastrofalno mala stopa vakcinacije MMR vakcinom, koja može prouzrokovati velike posljedice po naše najmlađe, ukazuje na to da Institut za javno zdravlje i 43. Vlada nijesu posvećeni rješavanju najvećeg problema zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Brojni su problemi u crnogorskom zdravstvu, počev od toga što resorni ministar Šćekić teatralno otvara renovirane zdravstvene punktove, a da će tek da se traže ljekari koji bi radili u njima. Drugo, zaslugama prethodne ministarke, transplatacioni program je ugašen, a ovo ministarstvo nije uradilo ništa po tom pitanju, usljed čega cijenu ponovo plaćaju građani ove zemlje. Najzad, stihijsko dijeljenje specijalizacija dovelo je do toga da je u hitnoj pomoći i domovima zdravlja osjetan nedostatak kadra, a timovi izabranog doktora širom zemlje su desetkovani.”, navodi DPS.

Prema njihovim riječima, dvije uzastopne najgore Vlade u istoriji Crne Gore dovele su spoznaji da građani više ne mogu trpjeti amaterizam, neznanje, površnost.

“Zato, u narednom periodu, više nego ikad, potreban je jasan put za oporavak zdravstvenog sistema na zadovoljstvo svih građana ove države”, zaključuje Komisija za zdravstvo DPS.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here