Brojni pisci, među kojima Pol Oster (Paul Auster) i Gej Taliz (Gay Talese), okupili su se 19. avgusta u Njujorku na javnom čitanju dijela Salmana Ruždija u znak podrške britanskom piscu indijskog porijekla koji je prošle nedjelje izboden nožem.

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja je čitalo djela književnika na stepenicama javne biblioteke u njujorškoj četvrti Menheten, a Ruždi je mogao onlajn da prati to dešavanje iz svoje bolničke sobe.

Ruždi je 12. avgusta izboden nožem dok je držao predavanje u zapadnom dijelu države Njujork.

Pisac je evakuisan helikopterom, bio je kratko vrijeme na respiratoru, operisan je i sada je njegovo stanje stabilno.

Gej Taliz je čitao odlomak Ruždijevog romana “Zlatna kuća” dok je irski pisac Kolum Makan (Colum McCann) pročitao dio eseja “Van Kanzasa” koji je Ruždi 1992. godine objavio u časopisu Njujorker (The New Yorker).

Ruždi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi “Satanski stihovi” koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju i da živi pod policijskom zaštitom jer je iranski ajatolah Homeini 1989. godine izdao vjerski dekret (fatvu) kojim je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Napadač koji je ranio pisca je Hadi Matar (24) uhapšen je poslije napada, a na sudu se izjasnio da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here