Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije boraviće danas i naredna dva dana u Herceg Novom povodom obilježavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina – Velike Gospojine. Kako prenosi RTHN, Opština Herceg Novi, Mitropolija crnogorsko – primorska i arhijerejsko namjesništvo hercegnovsko spremni su za ovaj događaj.

Svečani doček biće upriličen u Manastiru Savina danas u 18 sati.

Arhijerejski namjesnik hercegnovski krstonosni protojerej Obren Jovanović je za RTHN kazao, da je posjeta srpskog patrijarha “blagoslov za državu” i da je u organizacija ovog događaja uključeni svi “od najmanjeg do najstarijeg”.

“U organizaciji posjete Patrijarha su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i saradnici, Uprava Manastira Savina i iguman Makarije, Mitropolija crnogorsko-primorska, kao domaćin njegovoj svetosti, svo sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva hercegnovskog, vjerujući narod… Inače, kada su u pitanju crkvene svetkovine svi su uključeni i u tome jeste blagoslov ovog grada, gdje učestvuju od najmanjeg do najstarijeg, u slavljenju Gospoda i Boga”, rekao je Jovanović.

On je pozvao građane i goste da “učestvuju u svečanostima i uzmu blagoslov patrijarha i blagoslov od Savinske svetinje Presvete Bogorodice”.

Posjeta Patrijarha Porfirija završava se u ponedjeljak, 29. avgusta, svečanom akademijom povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog, koja će biti održana na Kanli kuli pod nazivom “Đedov sabor – od Dunava do mora sinjega”.

RTHN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here