Albanija je postigla trogodišnji sporazum sa američkom kompanijom o upotrebi satelita kojim će zemlja moći da snima svoju teritoriju.

Albanska vlada potpisala je sporazum od 6,2 miliona eura sa kompanijom Satelodžik USA iz američke države Sjeverne Karoline, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Prema sporazumu Albanija će imati prioritetni pristup prema dva satelita koji će biti nazvani Albanija jedan i Albanija dva, a treba da budu lansirani zajedno sa drugim satelitima kompanije preko Spejs eksa (SpaceX).

Kompanija Satelodžik treba da obučava stručnjake u albanskoj vladi koji će analizirati i širiti raznim ministarstvima proizvode dobijene saltelitskim snimanjem.

Zvainičnici su rekli da će snimci omogućiti Albaniji da rješava pitanja oko poljoprivednog upravljanja, nadzora životne okoline kao i da sprovodi policijske aktivnosti kao što su nadzor uzgoja ilegalnih biljaka, ilegalnu izgradnju, saobraćaj, graničnu bezbjednost i požare.

Albansk premijer Edi Rama rekao je da će sateliti dovesti do novog nivoa policijskog rada u borbi protiv korupcije i jačanja vladavine prava.

Vlada takođe planira uskoro da kupi naoružane dronove za borbu protiv terorizma ili potencijalnog neprijatelja, rekao je on.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here