Zapadni Balkan je od strateškog značaja za Alijansu jer bezbjednost i stabilnost regiona utiču na mir i stabilnost u Evropi, poručio je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer.

On je kazao da su, u novembru prošle godine, Rusija i Kina zajedno radile u UN-u na potkopavanju napora međunarodne zajednice da obnovi misiju EU Althea u Bosni i Hercegovini, što je, kako je rekao, samo jedan primjer sve štetnijeg ruskog i kineskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana.

„Region je od strateškog značaja za Alijansu jer bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu utiču na mir i stabilnost u Evropi. I nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformi u regionu“, poručio je Bauer u ekskluzivnom intervjuu Agenciji MINA.

Bauer je rekao da NATO redovno uočava da Rusija igra destruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

„Vidimo dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizirajuće aktivnosti“, naveo je Bauer.

On je kazao da vojne vlasti NATO-a godinama prate ruski obrazac agresivnog ponašanja i jačanja vojske, i da je u mjesecima koji su prethodili 22. februaru, bilo jasnih naznaka i upozorenja da se Rusija sprema za invaziju velikih razmjera na Ukrajinu.

„Brutalnost rata nas je sve šokirala. Ono u šta je teško povjerovati je da rusko političko rukovodstvo preduzima pravce djelovanja koji su tako jasno protiv interesa vlastitog naroda“, rekao je Bauer.

On je kazao da se, nakon sedam mjeseci rata, može zaključiti da vojni strateški ciljevi Rusije nijesu ispunjeni zbog čega će ekonomija i društvo godinama trpjeti negativne posljedice.

„Za mene lično, to je bila potvrda moje mantre: očekujte neočekivano. To znači uvijek biti spreman za svaku slučajnost. Da uvijek imate spreman plan, budete fleksibilni i spremni da djelujete i prilagođavate se i da imate holističku sliku situacije“, naveo je Bauer.

On je dodao da se nikada ne smije pretpostaviti da će tek tako sve dobro funkcionisati.

“Uvijek moramo biti spremni za različite scenarije”, poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, brutalna invazija Rusije na Ukrajinu drastično je promijenila globalnu bezbjednosnu situaciju.

To je, kako je istakao Bauer, pokušaj da se zakonom sile uništi sila zakona.

On je rekao da se ovaj rat ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na to kako živimo zajedno na ovoj planeti i rješavamo razlike.

„Riječ je o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima: sistemu u kojem se sukobi rješavaju mirnim putem i gdje se vladavina prava primjenjuje na sve”, naveo je Bauer.

Kako je kazao, upravo taj sistem je napadnut, a na slobodnim, demokratskim nacijama svijeta je da ga zaštite.

Bauer je dodao da zato saveznici u NATO-u podržavaju Ukrajinu u održavanju njenog prava na samoodbranu, kao što je navedeno u Povelji UN-a.

On je kazao da su u Alijansi vidjeli i da se ambicije Putina ne završavaju na Ukrajini.

„Otvoreno je rekao da želi u potpunosti mijenjati evropski bezbjednosni poredak kako je to sadržano u Helsinškom završnom aktu. Jedno od glavnih načela tog akta je pravo svakog naroda da izabere svoj put“, rekao je Bauer.

On je kazao da Putin pokušava da uspostavi alternativni svjetski poredak, gdje je moć ispravna i velike sile odlučuju šta manje nacije mogu, a šta ne mogu.

„To nije prihvatljivo za NATO i ovo nije svijet u kojem želimo živjeti. Na samitu u Madridu, saveznički lideri su se složili da pojačaju političku i praktičnu podršku drugim partnerima koji su u opasnosti od ruske agresije, uključujući Bosnu i Hercegovinu“, poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svake nacije da bira svoje političke i sigurnosne aranžmane.

„Stoga pozivamo Rusiju da učini isto. Ovo je temeljni princip evropske sigurnosti koji smo svi potpisali, uključujući i Rusiju“, rekao je Bauer.

Kako je istakao, svi žele da se brutalni rat u Ukrajini završi.

Bauer je ukazao da je Putin započeo taj rat i da ga on može i okončati odmah, povući sve svoje snage iz Ukrajine i uključiti se u diplomatiju u dobroj namjeri.

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a rekao je da Rusija ima loš učinak na bojnom polju, ali i da dalje nanosi veliki danak ukrajinskom narodu.

Bauer je naveo da do sada Moskva ne odustaje od svojih ambicija u Ukrajini.

“To znači da treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu koliko god je potrebno. Već vidimo da saveznička podrška čini stvarnu razliku na bojnom polju. Ukrajinske oružane snage su iz temelja promijenile moderno ratovanje“, naveo je Bauer.

On smatra da Ukrajina može dobiti ovaj rat.

„Na kraju, sila zakona će uvijek prevladati nad zakonom sile. Mnogo je lekcija koje se mogu naučiti iz rata u Ukrajini, ali što je najvažnije, on je još jednom dokazao važnost morala: znati za šta se boriš“, rekao je Bauer.

On je ukazao da su na samitu u Madridu, saveznički lideri jasno stavili do znanja da će NATO podrška Ukrajini trajati koliko god bude potrebno.

NATO je, kako je naveo Bauer, dogovorio sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini, koji će uključivati podršku vrijednu stotine miliona EUR.

“Dugoročno, učinićemo još više da pomognemo Ukrajini da pređe sa vojne opreme iz sovjetskog doba na modernu opremu, pojača interoperabilnost i dodatno ojača njene odbrambene i bezbjednosne institucije“, poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, cilj Alijanse je da okončaju rat, a ne da ga prošire.

„Imamo odgovornost da osiguramo da sukob ne eskalira i ne proširi se izvan Ukrajine, jer bi to bilo još razornije i opasnije. Naravno, na Vladi i narodu Ukrajine je da odluče koje su uslove spremni prihvatiti kao dio potencijalnog mirovnog sporazuma“, rekao je Bauer.

Kako je istakao, NATO će podržati ukrajinsku vladu u bilo kojoj odluci koju bude spremna da donese.

Bauer je kazao da je Zapadni Balkan prešao dug put od sukoba iz 1990-ih.

“Ali nedavno smo vidjeli ponavljajuće tenzije, uključujući i Kosovo, kao i Bosnu i Hercegovinu. Ovo dolazi sa agresivnijom retorikom, zastojem u reformama i stranim akterima koji rade na potkopavanju napretka”, rekao je Bauer.

NATO će, kako je poručio, nastaviti da promoviše stabilnost, bezbjednost i saradnju u region.

Kako je naveo Bauer, novi strateški koncept NATO-a usvojen na samitu u Madridu ponovo potvrđuje strateški značaj regiona za Alijansu, a saveznički lideri su, takođe, potvrdili važnost prisustva u regionu.

“To uključuje mirovnu misiju KFOR-a na Kosovu i naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu. Pored toga, suštinski je aspekt naša saradnja sa EU i drugim partnerima istomišljenicima”, kazao je Bauer.

On je istakao da će NATO nastaviti da radi zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformi u regionu.

Komentarišući sajber napade na servere Vlade Crne Gore, Bauer je rekao da je NATO imao na uvid izvještaje o tim napadima i da su njihovi stručnjaci u kontaktu sa crnogorskim vlastima.

„Spremni smo da pružimo podršku ukoliko to bude potrebno. Pojedinačni NATO saveznici već pružaju podršku, i za istragu o pripisivanju krivice za napad“, poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, NATO saveznici kontinuirano rade na jačanju sajber odbrane.

„Alijansa je stvorila novi Operativni centar za kibernetički prostor, a stručnjaci iz NATO-a aktivno dijele informacije, uključujući i našu platformu za razmjenu informacija o zlonamjernom softveru. Imamo i timove za sajber brzu reakciju u pripravnosti da pomognu saveznicima“, ukazao je Bauer.

Vježbanje je, istakao je Bauer, još jedan važan aspekt.

On je rekao da su, na Samitu u Madridu, saveznici donijeli daljnje važne odluke kako bi ojačali kibernetičku odbranu Alijanse.

Saveznici su se, kako je naveo Bauer, saglasili da unaprijede civilno-vojnu saradnju i prošire partnerstvo s privatnim sektorom kako bi se bolje branili od zlonamjernih sajber aktivnosti.

“Takođe su se posvetili poboljšanju vlastite otpornosti i odlučili su izgraditi i primijeniti virtualnu sajber sposobnost brzog odgovora“, kazao je Bauer.

Sada se, kako je dodao, razvija koncept koji će se baviti vrstama sposobnosti i podrške koje će biti ponuđene.

Na pitanje u kom pravcu vidi dalji razvoj i put Sjevernoatlantskog saveza, Bauer je kazao da NATO ima jedinstvenu sposobnost da se ujedini i prilagodi.

„Već dugi niz godina ulazimo u eru u kojoj je kolektivna odbrana ponovo na vodećem mjestu našeg rada. Na to smo reagovali brzinom i jedinstvom“, naveo je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a.

Prema njegovim riječima, vremenski okviri za kolektivnu odbranu se veoma razlikuju od rokova za upravljanje krizama.

„Vrijeme više nije na našoj strani. To, takođe, zahtijeva od nas da promijenimo naše vojne strukture. Planiranje za to je u toku godinama. Sada smo u procesu implementacije“, istakao je Bauer.

On je kazao da je nova era za NATO počela.

Bauer je rekao da brutalna invazija Rusije na Ukrajinu još jednom podsjeća da kriza može nastupiti u bilo kojem trenutku, uključujući smrt i razaranje u razmjerama kakve se u Evropi nijesu vidjele od Drugog svjetskog rata.

„NATO je spreman za ovu novu realnost. NATO je spreman da očekuje neočekivano“, poručio je Bauer.

Intervju sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a urađen je prije objave o djelimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

MINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here