Britanska centralna banka poduzela je danas hitne mjere radi stabilizacije domaćeg finansijskog tržišta kako bi se izbjegla kriza na širem ekonomskom planu.

Prethodno je vlada u Londonu na čelu sa novom premijerkom Liz Tras (Liz Truss) prestravila investitore programom smanjenja poreza koje ne bi bilo nadoknađeno iz drugih izbra, usljed čega je funta dramatično izgubila na vrijednosti, a državni dug se uvećao.

Banka Engleske je upozorila da urušavanje povjerenja u ekonomiju predstavlja „opipljivi rizik za finansijsku stabilnost Velike Britanije“, a Međunarodni monetarni fond pribjegao je rijetko korišćenoj mjeri – pozvao je Grupu sedam (G7) najrazvijenih ekonomija svijeta da odustane od nacionalnih planova smanjivanja poreza i dodatnih zaduživanja da se pokriju troškovi.

Britanska centralna banka je saopštila da će u naredne dvije sedmice otkupiti dugoročne državne obveznice, a mjere su usmjerena na dugoročne vladine zajmove.

Premijerka Liz Tras je najavila program ekonomske stimulacije koji uključuje plan od 45 milijardi funti smanjenja poreskih i to bez ikakvih ograničenja za trošenje.

Planom je obuhvaćena zaštita domaćinstava i privrednika od posljedica poskupljenja energenata.

Ove mjere su zabrinule investitore zbog mogućnosti uvećanja državnog duga i razmahivanja inflacije koja je već sada na godišnjem nivou od 9,9 odsto – najveća za 40 godina.

Po objavljivanju novih mjera, britanska funta je u ponedjeljak pala na rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar.

Prinosi na desetogodišnje vladine obveznice porasli su ove godine za 325 odsto, što dramatično poskupljuje nastojanja vlade da se zadužuje u cilju ostvarenja svoje politike.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here