Povodom informacija koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a tiču se ukidanja određenih ljekova sa Liste ljekova, koji se izdaju na recept, tj. na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja tvrdi da ta informacija nije tačna, te da se ljekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin) nalaze na važećoj listi.

“Dakle, nije tačno da građanima od 01.oktobra neće biti dostupni na recept navedeni ljekovi. Takođe, netačna je informacija da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da je nova Lista ljekova koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbijedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu.

“Revizija, odnosno ažuriranje Liste ljekova očekuje se do kraja ove godine i pored nižih cijena ljekova, obezbijediće i uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here