SKANDAL: DISCIPLINSKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU U SLUČAJU PILOTA MUP-A KOJI SU IZ RAZLOGA UGROŽENE SIGURNOSTI LETA KA CETINJU ODBILI DA “PODIGNU” HELIKOPTER 5. SEPTEMBRA PROŠLE GODINE

Disciplinska komisija donijela je odluku da je tadašnji rukovodilac Avio-helikopterske jedinice MUP-a Igor Delević kriv što je 5. septembra prošle godine odbio da podigne letilicu i sa kopilotom Draženom Vlahovićem transportuje velikodostojnike Crkve Srbije u crnogorsku prijestonicu gdje je organizovano nasilno ustoličenje Joanikija Mićovića, čemu se protivilo hiljade demonstranata. Vlahović je oslobođen odgovornosti, piše Pobjeda.

U obrazloženju se, pored ostalog, navodi da je Delević odgovoran zato što je: „odbio da helikopterom Avio-helikopterske jedinice, po nalogu neposredno pretpostavljenog, a u vezi zahtjeva pomoćnika direktora Uprave policije, izvrši transport lica iz Podgorice do Cetinja, oko osam časova istog dana, na način što je odbio da obavlja poslove pilota, odnosno da preuzme pilotiranje helikopterom (sa obrazloženjem da nije bezbjedno), a bio je dužan“.

Okrivili su ga da je počinio težu povredu službene dužnosti – odbijanje izvršavanja naloga ili radnog zadatka. Izrečena mu je disciplinska mjera – „novčana kazna – u visini od po 40 odsto mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti u trajanju od četiri (četiri) mjeseca“.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je inicirao disciplinski postupak, u svjedočenju pred komisijom, kazao je da je moguće da ne bi otvarao ovaj slučaj da je imao sve informacije.

” … Moguće da sam dobio pisani izvještaj o njihovim razlozima, kao i Uprave policije do pokretanja disciplinskog postupka možda ne bi ni došlo”, rekao je on tada.

Piloti Avio-helikopterske jedinice MUP-a Dražen Vlahović i Igor Delević odbili su, 5. septembra prošle godine, da se stave na raspolaganje Upravi policije, odnosno da do Cetinjskog manastira transportuju mitropolita SPC Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija jer nijesu postojali bezbjednosni uslovi.

Nakon toga dvojica pilota su suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede dužnosti.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here