Konzorcijum Eni Novatek odlučio je da se povuče iz posla u Crnoj Gori, odnosno neće više istraživati da li ima nafte. Zbog toga je Ministarstvo kapitalnih investicija zatražilo da ovaj konzurcijum plati 12 miliona eura.

CdM-u je iz resora Ervina Ibrahimovića, saopšteno da je konzorcijum u državni budžet uplatio šest miliona, a narednih dana će, kako tvrde u MKI, uplatiti i preostalih šest.

Kako navode u MKI, 13. septembra je istekla prva faza istraživanja koja je podrazumijevala istraživanja na dvije bušotine. Za oba zadatka iz prve faze istraživanja, kompanije Eni i Novatek su položile bankarske garancije, i to 73 miliona za prvu bušotinu i 12 miliona za drugu.

“Kako je po nalazu Uprave za ugljovodonike, prva bušotina uspješno odrađena, dok su kompanije odustale od istraživanja na drugoj, Vlada je donijela odluku da smanji iznos garancije u iznosu od 73 miliona, a uđe u proces naplate 12 miliona, koji se odnose na bušotinu br. 2 koja nije realizovana”, navode u MKI.

Kako su kazali za CdM, MKI se odmah po završetku roka za prvu fazu, odbratilo firmama Eni Novatek, kako bi shodno ugovoru i položenim garancijama u roku od 10 dana izmirili iznos od 12 miliona eura, kako ne bi garancije bile aktivirane.

“Kao društveno odgovorne firme odmah po prijemu upozorenja, jedna uplata od šest miliona je uplaćena u državni budžet, dok se druga uplata očekuje ovih dana. MKI je kao razuman partner, postupilo u skladu sa poslovnom etikom, ali i u skaladu sa ugovorenim obavezama, i ni u jednom trenutku nije dovelo u problem ni državu Crnu Goru, ali ni firme-partnere u poslu”, navode u ovom resoru.

U MKI tvrde da uprkos zlonamjernim i zluradim naslovima u pojedinim medijima, koji uz, kako dodaju, očiglednu dozu politikanstva, prethodnih dana, targetiraju i u maniru tabloida plasiraju netačne informacije vezano za ovaj projekat, iz po pravilu nezvaničnih izvora, ovaj resor će ostati privržen principu informisanja javnosti sa tačnim i pravovremnim vijestima koje se tiču svih važnih projektata iz ovog resora.

Podsjećaju koliko je važno da iz ovog posla država Crna Gora izađe zadovoljna, da zaštiti svoje interese, ali navode da im je isto tako važno da se ispoštuju sve odredbe ugovora.

“Važno je, prije svega, kako ne bi ugrozili pravni posao, ali ne manje važno da sačuvamo reputaciju i kredibilitet države i njenih institucija. MKI sprovodi sve potrebne radnje, kako bi iz ovog pravnog posla Crna Gora izvukla maksimum, i kako bi pored zaštite svojih interesa u konkretnom slučaju, u budućem periodu mogla da računa na renomirane investitore-partnere”, navode u Ibrahimovićevom resoru.

Naglašavaju da svi moraju biti svjesni da svi zajedno kreiramo poslovni i investicioni imidž naše zemlje, jednaku odgovornost imaju i mediji i društvo u cjelini.

“Ostaje da se zapitamo, da li smo svi svjesni toga”, poručuju oni.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here