Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog frontaAndrija Mandić uputio je pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u kome ga obavještava da je parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. postigla dogovor da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić, te da od šefa države očekuje da mu da mandat.

Mandić u pismu Đukanoviću navodi da su političke stranke, pobjednice izbora 2020. godine, Nova srpska demokratija, Demokratska Crna Gora, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena reformska akcija, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, CIVIS i Demos, postigle politički dogovor da mandatar za sastav nove Vlade bude Miodrag Lekić.

“Sa tom odlukom su sve pobrojane stranke, pojedinačno, na današnjoj konferenciji za novinare, upoznale domaću i međunarodnu javnost. Tim dogovorom, omogućeno je da se izabere demokratska i legitimna Vlada jer za to postoji saglasnost svih nas koji činimo apsolutnu većinu u parlamentu, čime su se stekli uslovi da se, u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sledeće Vlade povjeri Miodragu Lekiću. Želim da Vas obavijestim da su razgovori parlamentarne većine bili veoma uspješni i da smo u dosadašnjem radu daleko odmakli u saglasnosti vezano za program i sastav nove Vlade, kao i u pripremi koalicionog ugovora kojeg ćemo zaključiti neposredno prije njenog izbora u parlamentu”, istakao je Mandić.

Vašim današnjim davanjem mandata, dodao je, stvorila bi se neophodna osnova za konsolidaciju društva i efikasni odgovor na socioekonomsku krizu koja je zahvatila čitav evropski kontinent, pa i našu državu, kao i na bezbjednosne izazove i probleme koji u dugom vremenskom roku potresaju zemlju.

“Očekujem da ćete postupiti isto kao i u slučaju izbora prethodne vlade i pokazati dužnu efikasnost kako bi se nova Vlada u izuzetno kratkom roku posvetila životnim prioritetima Crne Gore”, zaključio je Mandić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here