Odbrana Dalibora Medojevića zatražila je obustavljanje krivičnog postupka protiv bivšeg policijskog funkcionera usljed nedostatka dokaza da je bio pripadnik kriminalne organizacije koju je 2020. godine formirao Kotoranin Jovan Vukotić, zajedno sa Jankom Vukadinovićem, radi izvršenja najtežih krivičnih djela, kazao je za Pobjedu advokat Dražen Medojević.

“Medojević se tereti za radnje koje su proizvod presretnutih komunikacija preko Skaj aplikacije koje, po ocjeni odbrane, ne mogu biti dokaz kako u međunarodnom tako ni u domaćem pravu. Radi se o operativnim podacima, odnosno pravno nevaljanom dokazu koji mora biti izuzet iz spisa predmeta”, pojasnio je advokat Dražen Medojević.

Odbrana optuženog Medojevića se na ročištu za kontrolu optužnice usprotivila i prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva da se predmet protiv bivšeg policijskog funkcionera spoji sa predmetom koji se vodi protiv pokojnog Jovana Vukotića i Janka Vukadinovića.

Vukotić i Vukadinović se terete da su planirali likvidacije vođa i članova suprotstavljenog kavačkog klana.

“Optuženi Medojević ne poznaje nikog od optuženih u tom predmetu niti je sa njima ikada imao komunikaciju. Motiv zbog kojeg je SDT predložilo spajanje ovih predmeta leži u činjenici da se Dalibor Medojević tereti za stvaranje kriminalne organizacije, a da bi se optužio za ovo djelo neophodno je postojanje najmanje tri člana kriminalne organizacije. SDT je u istrazi spojilo, ali ubrzo i razdvojilo, predmet Dalibora Medojivića sa predmetom protiv grupe Vukadinovića i Vukotića jer nije moglo da pronađe dokaze za njihovu povezanost”, pojasnio je advokat Dražen Medojević.

Optužnica je podignuta početkom septembra nakon što su istražitelji prikupili dokaze koji upućuju da je Medojević u komunikaciji kriptovanim telefonom ljudima iz kriminalnog miljea odavao povjerljive informacije.

Medojević je, prema navodima optužnice, prihvatio da kao policijski službenik vrši provjere lica iz suprotstavljenih kriminalnih organizacija i dostavlja podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Osim toga, njegov zadatak je bio da usmjerava policijske aktivnosti ka članovima suprotstavljene kriminalne organizacije, pribavlja podatke iz policijskih istraga koje se sprovode prema pripadnicima klana Jovana Vukotića i upozoravao ih o planiranim pretresima kako bi sklonili kompromitujuće stvari.

Medojević je, kako se sumnja, stupao u kontakt sa predstavnicima izvršne vlasti kako bi izdejstvovao razrješenje pojedinih policijskih službenika.

Ove sumnje istražitelji temelje na transkriptima komunikacija kriptovanih mobilnih telefona koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji.

“Okrivljeni M. D. koristio je kriptovani mobilni telefon sa šifrom „R.“ (Radonja) i sa jedinstvenim PIN kodom, a što proizilazi na osnovu samih komunikacija koje je ovo lice imalo sa drugim osobama koje su takođe koristile kriptovane mobilne telefone”, navodi se u jednom od rješenja o produženju pritvora.

Medojević je, pored Vukotića, komunicirao sa još devet osoba koje su koristile kriptovane telefone.

Sumnje protiv policijskog funkcionera potvrđene su i analizama listinga telefonskih komunikacija regularnog broja telefona Medojevića, odnosno kretanje ovog telefonskog aparata poklapa se sa kretanjem kriptovanog mobilnog telefona iz čijih komunikacija proizilazi da ga je koristio okrivljeni Medojević.

Na kraju, prilikom pretresa automobila Medojevića, njegove kolege su pored fleš memorija pronašli i kopiju informacije Agencije za nacionalnu bezbjednost koja je klasifikovana kao ,,tajno“, a koja se odnosi na djelovanje budvanske kriminalne grupe povezane sa klanom Vukotića.

Medojević je uhapšen 8. marta, a potom sproveden u SDT gdje je negirao pripadništvo bilo kojoj kriminalnoj organizaciji.

Međutim, on je nakon predstavljanja dokaza koje je tužilaštvo prikupilo protiv njega ustvrdio da nije akter komunikacija sa pripadnicima škaljarskog klana iz Kotora.

Medojević je bio načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, ali je sa te funkcije smijenjen u januaru ove godine od kada je, prema nezvaničnim informacijama, neraspoređen.

Dalibor Medojević je u žižu javnosti dospio i krajem februara 2016. godine kada je uhapšen zajedno sa Nikolom Terzićem, takođe po nalogu SDT-a, u okviru istrage koja se vodila povodom nestanka dokaza iz predmeta protiv Veselina Mujovića.

Iz Uprave policije tada su kazali da protiv Medojevića i Terzića nije prezentovan nijedan dokaz za teške optužbe, a njihove tadašnje tvrdnje potvrđuje i činjenica da je obustavljen postupak protiv ovih policajaca.

Dokumenti, među kojima su i pisma Mujovića, nađeni su 28. marta 2016. godine u gepeku automobila koji koristi krim tehnika Centra bezbjednosti Podgorica, na parkingu ispred policijske zgrade.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here