Napadi na policajce se nastavljaju. Nakon što je 12. avgusta na Cetinju, napadač koji je ubio deset osoba, ranio i policajca, novi slučaj u Podgorici. Prvo su upotrijebljene ručne bombe, a potom je pucano na službenike Uprave policije.

“Ako je neka osoba spremna da napadne policijskog službenika koji ima vatreno oružje, obučen je da se odbrani fizički od napada i ima dodatnu opremu, možemo samo da zamislimo šta je ta ista osoba u stanju da uradi nekom nedužnom čovjeku koji nema ništa od te opreme tih znanja i vještina”, kazao je iz Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić.

Policijski službenici bili su meta i u trenucima dok nijesu bili na dužnosti. Tako je 17. jula bilo u Sutomoru, kada su nožem napadnuta dva policajca. Istog mjeseca, i u Ulcinju je nožem ranjen jedan službenik policije. Tokom intervencije u Nikšiću 13. jula povrijeđeno je više policajaca.

“Ovi problemi moraju da se rješavaju državnog vrha, tu prije svega mislim na zakonodavnu vlast koja mora da donese strože zakone za prestupnike pogotovo za napadače na policijske službenike, zatim na izvršnu i sudsku vlast koji moraju u sinergiji svojih aktivnosi da usmjere sve svoje snage na rješavanje ovakvih problema”, poručuje Rmandić.

A kada je u pitanju postupanje policije, to je, kaže on, zakon dobro regulisao.

“Tu postoji jako puno praznina koje prestupnici kasnije koriste na sudovima i policijski službenik koliko god da ispoštuje zakonske odredbe da primijeni ovlašćenja u skladu sa svim zakonskim propisima može u našem društvu doći u situaciju da porotiv njega bude prodnesena krivična prijava i da odgovara krivično na crnogorskim sudovima”, smatra Rmandić.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zoran Čelebić je između ostalog saopštio da posljednjih godina, svjedočimo pokušajima ozbiljne degradacije i javnog omalovažavanja policijskih službenika i njihovih porodica. To kako navodi, neminovno vodi ka ohrabrivanju napada na policiju.

Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here