Nakon smrti dvadesedvogodišnje Mahse Amini, Iran je zahvatila nezaustavljiva bura protesta. Već jedanaest dana zaredom na ulicama ove države policija se obračunava sa građanima, ne birajući sredstva. U tim sukobima ubijena sa šest hitaca ubijena je i poznata influenserka Hadis Nadžafi, a njena smrt je time postala jedan od simbola borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Naime, tokom protesta, dvadesetogodišnju djevojku je 24. septembra iranska policija ubila je Nadžafi sa šest hitaca u grudi, lice i vrat.

Na snimku, koji je nastao neposredno prije ubistva, vidi se Nadžafi kako vezuje rep dok se sprema da se priključi grupi demonstranata. Nakon toga je upucana. Njen simboličan potez postao je novi simbol stradanja u borbi za slobodu u Iranu.

Pojavio se i drugi snimak koji prikazuje porodicu ubijene djevojke kako plače nad njenom fotografijom na svježe iskopanom grobu.

https://twitter.com/alinejadmasih/status/1573963922306129920?s=46&t=bkMME-GK6pNurA2fiJf4lA

Ovo je podstaklo prijatelje i porodicu da podijele njene video snimke na kojima se vidi kako pleše okolo ili pozira pred kamerama.

Brutalno ubistvo Hadis Nadžafi dogodilo se nekoliko dana nakon što je iranska moralna policija pretukla Mahsu Amini (22) na smrt jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu u zemlji.

Mahsa je bila u posjeti rođacima u Teheranu kada ju je moralna policija uhapsila i odvela u pritvor gdje su je brutalno pretukli. Djevojka je dobila srčani udar i preminula.

Njena smrt dovela je do demonstracija širom Irana i podstakla oštar odgovor iranskog predsjednika Ebrahima Raisija koji je naredio policiji da se „odlučno obračuna“ sa demonstrantima.

Podsjetimo, zvanični mediji u Iranu izvijestili su da je najmanje 41 osoba poginula tokom nedavnih protesta, ali strani mediji i drugi nezvanični izvještaji insistiraju da je broj mrtvih mnogo veći.

Mnogo je povrijeđenih na obje strane, uhapšeno je je više od 1.200 osoba.

Širom Irana Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i sijeku kosu. Brojni iranski disidenti širom svijeta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista, a neki spominju i kontrarevoluciju.

Prekid interneta

Vlada ove zemlje se protiv pobune bori i gašenjem interneta, koji je ove nedjelje isključila najmanje tri puta. Aktivisti smatraju da je to učinjeno kako bi se spriječilo širenje snimaka nasilja sa protesta.

NetBlocks je saopštio da je u subotu ograničen pristup skajpu, a prethodno su se na udaru našli Instagram, Vocap i LinkedIn.

Nova S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here