Usmeno, bez potpisa, bez jasnog dogovora, stara, avgustovska većina zatražila je od predsjednika Mila Đukanovića da mandat za sastav nove Vade da Miodragu Lekiću. Kažu da ga svi podržavaju, ali neće svi da potpišu. A tokom pregovora su svi do jednog govorili da se sastaju kako bi se dogovorili da obezbijede 41 potpis.

Svoju priču su sami devalvirali, ali su sada otišli i korak dalje ka stvaranju dodatne političke nestabilnosti. Od potpisa ništa, samo obećanje da će ih biti kad fotelje raspodijele. Odgovorna politička poruka, zar ne?

Sada kažu da potpisi nijesu potrebni i da mogu usmeno da obavijeste predsjednika da su podržali mandatara. Javnost podsjećamo da je mandatar za sastav 42. Vlade Zdravko Krivokapić kod predsjednika otišao sa 41 potpisom poslanika, čime je imao uslov da on sastavi Vladu. Sada 41 potpisa nema.

Foto: CdM

Stara parlamentarna većina tokom pregovora je slala zbunjujuće poruke. Jedni su navodno odustajali od zahtjeva, drugi zahtjeve pojačavali, ali su svi jasno govorili da se ide ka tome da imaju 41 POTPIS kako bi mandatar otišao kod predsjednika.

URA nije stavila potpise podrške Lekiću, ali premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović očekuje da, i pored činjenice što Lekić nema verifikovanu podršku, mu Đukanović da mandat.

Prije nekoliko dana lider Prave Crne Gore Marko Milačić je pozvao kolege iz stare parlamentarne većine da daju 41 potpis za Lekića.

Poslanik Demokrata Momo Korpivica je još u avgistu rekao da je predsjednik države dužan da da mandate onome ko donose 41 potpis.

Abazović je sinoć kazao : “Na početku pregovora smo imali princip i samomo želimo da imamo čista posla. Lekić našu podršku ima, vjerujem da će biti naklonjen da što se stavi na papir se sprovodi. Očekujemo od Đukanovića da mu da mandat.

Ipak, podsjećamo javnost, da je Abazović 15. septembra, uoči puta u SAD-a, poslao potpuno drugačiju poruku. “Neću da potpišem da Lekić bude mandatar jer je to zamka, ne bih volio da mu vladu sastave druge partije”, kazao je on.

Političke akrobacije su dozvoljene, ali je nejasno kako URA daje podršku za šta govori da je zamka, a posebno kako pregovaraju i žele da sastavite Vladu sa onima koji ima navodno tu znaju postavljaju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here