Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 19. septembra da ne postoji šansa da Beograd prihvati da Kosovo postane dio Ujedinjenih nacija.

“Ne možemo da prihvatimo da Kosovo bude dio Ujedinjenih nacija”, rekao je Vučić iz Njujorka za televiziju Pink.

Prema njegovim riječima, za Srbiju će biti problema i ukoliko prihvati i ukoliko ne prihvati članstvo Kosova u UN.

“Ako prihvatimo, nikada nećete moći da izbacite iz UN. Ako ne prihvatimo, bićemo izolovani. Sve ima svoje posljedice”, naveo je Vučić.

Kazao je da mu je tokom posjete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu, ponuđen papir koji je on odbio da primi.

“Da kažem da li je sve tačno što je objavljeno (na sajtu Albanianpost), ne mogu, nisam zapamtio sve što je pisalo na te četiri strane. Znao sam da ne treba da uzmem taj papir”, rekao je Vučić i istakao da objavljivanje papira nije došlo sa srpske strane.

O Europrajdu u Beogradu

Vučić je odbacio tvrdnje da je dozvolio šetnju u okviru Europrajda u Beogradu zbog pritisaka američkog ambasadora Kristofera Hila i dodao da njemu nijedan ambasador ne može ništa da naredi.

“U šta me je ubijedio? Da ih policija provede kroz park, umjesto da idu preko skupštine, do Trga i donjeg Kalemegdana… Policija ih je samo sprovela od Ustavnog suda do Tašmajdana. Nikakve šetnje tu nije bilo”, rekao je Vučić.

Vučić je optužio, kako je rekao, “lažne desničare” da šire te tvrdnje i laži jer “polaze od sebe”.

“Meni nijedan ambasador ne može da naredi ništa. Ne zato što sam jak, ja ih poštujem sve, ali suština je da morate da držite čvrst stav države”, rekao je on, prenosi Beta.

Dodao je da je sa Hilom na dan održavanja Parade ponosa govorio najviše o Kosovu i o energetici.

“Tek kada smo završavali, ja sam bio taj koji ga je pitao gdje će ići tog dana. On je rekao da ide u Pranjane (obilježavanje misije Halijard) i da još nije donio odluku da ide na protest ispred Ustavnog suda”, rekao je.

Vučić je izjavio u Njujorku i da svijet pa i Srbiju čekaju “ključnih šest mjeseci u kojima se pravi razlika”, prije svega u Evropi između Njemačke, kao najsnažnije privrede, i svih ostalih.

“Pred nama je ključnih šest mjeseci u kojima se pravi razlika, oni koji su preživjeli jedva sa veoma malim šansama za uspješan napredak u budućnosti, oni koji su preživjeli, ali oslabljeni i oni koji su preživjeli, ali su isplivali kao najjači. To će u Evropi da stvori dodatnu razliku između Njemačke i ostalih, Njemačka će da ode u nebesa u odnosu na sve druge, bez obzira na probleme sa kojima se suočava, najjači su, najsnažniju privredu imaju, mogu da bacaju pare”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije do 23. septembra učestvuje na 77. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Na Generalnoj debati svjetskih lidera obratiće se 21. septembra.

Izjavio je da će se Ujedinjenim nacijama obratiti na engleskom jeziku nakon predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prenosi Beta.

Kako je najavio, govoriće, o poštovanju međunarodnog prava i ostalim “stvarima koje muče građane Srbije”, a govor je podijelio u pet tačaka.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here