Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se putem video-linka obratio na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), gdje je zatražio da se Ukrajini pruže kolektivne garancije bezbjednosti i poručio da Rusija ne bi smjela da ima nuklearno oružje pošto prijeti svijetu “nuklearnom katastrofom”.

„Ukrajina mora da dobije jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbjednosti“, rekao je Zelenski u video obraćanju tokom sjednice Savjeta bezbjednosti, koja je bila posvećena referendumima o pridruživanju Rusiji, koje su proruske vlasti organizovale u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve.

On je dodao da je „svijetu potrebna“ bezbjednosna arhitektura koja bi bila u skladu sa globalnom ulogom Ukrajine i pozvao na nastavak vojne i finansijske podrške Kijevu, prenosi Sputnjik.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, Zelenski je i upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom poslije „lažnih referenduma koji su organizovani u okupiranim oblastima“, prenio je Gardijan.

Ukrajinski predsjednik je rekao i da Rusija ne može imati nuklearno oružje, jer ona njime ne obezbjeđuje bezbjednost cijelom svijetu.

Pored toga, podsjetio je on, Rusija je ignorisala poziv IAEA za momentalnu demiltarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje i prekid bilo kakvih neprijateljskih akcija usmjerenih na bilo koje nuklearno postrojenje u Ukrajini.

Zelenski je naglasio da Rusija namjerno drži svijet na ivici nuklerane katastrofe, navodi Ukrinform.

U Njujorku je juče održana otvorena sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se razgovaralo o situaciji vezanoj za održavanje referenduma na teritorijama Ukrajine koje su pod ruskom kontrolom i gdje se, prema rezultatima koje su objavile proruske vlasti, velika većina stanovništva izjasnila za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji .

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obavještajnim podacima, prenio je Gardijan.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here